A dubrovniki magyar ereklyék nyomában

0
42

A HMDK Split-dalmát megyei egyesületének tagjai október első hétvégéjén Dubrovnik magyar vonatkozású látnivalóival ismerkedtek.

Az Adria partján a legtöbb magyar ereklye Dubrovnikban, az egykori Raguzában van. A Szent Domonkos-kolostor múzeumi gyűjteményének egyik termében található Szent István koponyaereklyéje, amely egyes feltételezések szerint Nagy Lajos király ajándékaként került Raguzába. Ezenkívül a ferencesek temploma és kolostora is őriz néhányat szakrális emlékeink közül. Itt látható például Szent László királyunk ereklyéje, de más magyar vonatkozású relikviával is találkozhatunk. Szent László karereklyéjét egy arannyal díszített ezüst kézfoglalatban őrzik. I. László jobbjának üvegtokba zárt darabját ugyanabban a vitrinben állították ki, amelyben Árpád-házi Szent Margit lábszárcsontját, és a ferencesek szószékén ábrázolt alakok közül az első Szent Margit.

A dubrovniki magyar ereklyékkel való személyes találkozás céljából szervezte meg legutóbbi kirándulását a HMDK Split-dalmát megyei egyesülete is.

– Számos programmal igyekszünk a magyar identitást erősíteni. Így rendszeresen szervezünk magyar programokat, rendszeresen megemlékezünk magyar nemzeti ünnepeinkről, ápoljuk más horvátországi magyar egyesületekkel a kapcsolatot, és többször szervezünk kirándulást is olyan városokba, településekre, ahol magyar értékekkel, látnivalókkal ismerkedhetünk – mondta Tripolszki Anikó, a HMDK Split-dalmát megyei egyesületének elnöke.

Az egyesület útját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából valósították meg.