A drónos permetezéssel ismerkedtek gazdáink

134

A HMDK Gazdaköre szakmai előadást szervezett, melynek témája a drónos permetezés volt. Az előadásra és bemutatóra a Somberek és Környéke Gazdakörrel közreműködve került sor, amely szervezet képviselőivel további együttműködés lehetőségét is megvitatták.

A HMDK Gazdaköre szakmai kirándulásokkal, anyaországi és Kárpát-medencei szintű kapcsolatépítésekkel igyekszik segíteni a horvátországi magyar termelőket, lehetőséget nyújtva nekik a fejlődésre, látókörük szélesítésére az adott tevékenységi területen. Ezt a célt szolgálják az ingyenes szakmai előadások, képzések is.

A múlt heti előadás témája a drónos permetezés volt, melyre a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központban került sor. Az előadást gazdakörünk a magyarországi Somberek és Környéke Gazdakörrel együttműködve szervezte meg, amelynek egyik képviselője tartotta az előadást.

– A drónos permetezés azok számára lehet előnyös, akik például gabonát vagy napraforgót termelnek, amely kultúrákban a traktoros permetezés egyben kárt is okoz. A drónos permetezés során viszont nincs, ami letapossa a növényt – nyilatkozta lapunknak Tarnai Attila, a HMDK Gazdakör egyik falugazdásza.

Az előadást nagy érdeklődés övezte, melynek végén az előadó bemutatta a drón működését a tangazdaság udvarában.

Tarnaitól megtudtuk, a sombereki gazdaszervezet képviselőivel a további együttműködés lehetőségéről is beszélgettek, illetve megvitatták a közös európai uniós agrárpolitikát.

Gazdakörünk számára képzések szervezése mellett az is fontos, hogy más vidékeken tartott programokon is részt tudjanak venni, bemutatva mezőgazdasági régiónkat. Múlt csütörtökön a HMDK Gazdakör két taggazdasága, a karancsi Szabó és a csúzai Kováts pincészet Fiumében mutatták be boraikat a Kvarner-öböl legnagyobb boros rendezvényén, a WineRi-n.