A drávaszögi magyarok részvétele a honvédő háborúban

0
66

A zágrábi magyar kisebbségi önkormányzat jóvoltából a horvátországi magyarság honvédő háborúban betöltött szerepéről hamarosan könyv jelenik meg, melynek előkészületei már javában folynak.

Dr. Filip Škiljan történész már számos esetben foglalkozott a horvátországi magyarság múltjával. Kutatta a zágrábi magyarságot, de a nyugat-szlavóniai magyarok múltját is. Most a horvátországi magyarság honvédő háborúban betöltött szerepét foglalja össze. A kutatás részeként a könyv szerzője ellátogat az ország magyarlakta vidékeire, ahol a lakosság körében interjúkat készít. Vasárnap Újbezdánban járt, ahol a helyi magyarok visszaemlékezéseit jegyezte le.

– A horvátországi magyarság háborúban betöltött szerepéről még nem készült egyetlen átfogó tanulmány sem. A mostani kutatásom ezt az űrt kívánja kitölteni. Terveim szerint a könyv két részből áll majd, egyik felében a háborúban aktívan résztvevőkkel foglalkozom, míg a második részében a magyar lakosság háború alatti életével – mondta dr. Filip Škiljan, aki hozzátette, tervei szerint februárra készül el a munkával.