A drávaszögi magyar halászlének ismét sikere volt a tengerparton

0
72

Rijekában (Fiume) a hét végén került sor a Porto Etno nevű fesztiválra, amelyen a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének a tagjai is részt vettek. A drávaszögi recept alapján készült halászléjüknek nagy sikere volt.

Rijekában a két évtizedes múlttal rendelkező kisebbségi napokból nőtt ki a Porto Etno nevet viselő fesztivál, melynek célja, hogy bemutassa a városban élő kisebbségek, népcsoportok gasztronómiáját, kultúráját.

Az eseményen számos nemzetiség prezentálta zenei hagyományait, de a résztvevők a vidék kisebbségeinek a gasztronómiájával is közelebbi ismeretségbe kerülhettek.

A fesztiválon a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének a tagjai is rendszeresen részt vesznek. Šibalin Klepac Zdenka, az egyesület vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, az esemény magyar képviselőiként igen gazdag kínálattal készültek, szerettek volna minél többet megmutatni a magyar gasztronómiából. A drávaszögi recept alapján készült halászlevüket, amelyet ifj. Peršić István készített el, különösen nagy érdeklődés övezte.

 – Két bográcsban is főtt a halászlé a helyszínen, így nagyon sokan kíváncsiak voltak, hogy mi és hogyan készül. Így nem meglepő az sem, hogy ahogy elkészült, hamar el is fogyott. A halászlé mellett pörköltet, mákos tésztát, juhtúrós puliszkát és többféle süteményt is kínáltunk – mondta Šibalin Klepac Zdenka, aki hozzátette, hogy az eseménynek jótékonysági célja is volt, az eladott ételekből a bevételt az UNICEF horvátországi irodájának ajánlották föl, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak. A befolyt összeg12 ezer kúna, ami mintegy 600 adag étel eladását jelenti.