A dolgozók 20 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik

141
belfld-felsfok

A tény, hogy a horvát dolgozók oktatási mutatói nem a legjobbak, hazánk szakembereit már régóta nyugtalanítja. Ugyanakkor az elmúlt években nagymértékű előrelépés volt tapasztalható: az elmúlt 10 évben az egyetemi végzettségűek száma 100 százalékkal emelkedett, és jelenleg mintegy 20 százalékon áll, de ez még mindig nincs az európai átlag szintjén, ami mintegy 30 százalék.

Az országos statisztikai hivatal adatai szerint a dolgozók közel hatvan százalékának van középfokú végzettsége, de még mindig valamivel nagyobb azoknak az aránya, akik csak nyolc általánost – vagy még azt sem – fejeztek be, mint akiknek egyetemi, illetve főiskolai végzettségük van. Ha összességében nézzük, akkor a horvát dolgozók 45,8 tartozik az alacsonyabb végzettségűek közé.

A felsőfokú végzettségűek arányának a növekedése jól látható, hiszen a 2001-es adatok szerint 7,82 százaléknyi volt az egyetemi végzettségűek és 4,08 a főiskolai végzettségűek száma. Az Oktatási Minisztérium 2008-as felmérése szerint a felsőfokú végzettségűek száma elérte a 18 százalékot, így ma már 20 százalékot emlegetünk. Pontos számot akkor tudunk majd mondani, ha feldolgozzák az idei népszámlálási adatokat. A kritikusok viszont úgy vélik, az, hogy ilyen nagy mértékben nőtt a felsőfokú végzettségűek száma, annak az eredménye, hogy egyre kisebbek a felsőoktatási rendszer által támasztott követelmények, ami szintén nem elhanyagolható tény – írta a Vjesnik napilap.