A darázsi iskoláé az ország egyik legszebb iskolakertje

A Báni-hegy északi oldalánál fekvő Darázs település általános iskolájának a falai közt működő ökocsoport tagjai, szabadidejüket nem sajnálva, szorgosan művelik iskolai virágoskertjüket, mellyel beneveztek a 2021 legszebb iskolai kertjei nevű versenyre, ahol elsők lettek a hagyományos kertművelés kategóriában. A szakkört Prakatur-Golubov Krisztina, az iskola természetismeret, biológia és kémia szakos tanára vezeti.

A tanintézmények falai közt különböző szakcsoportok, szakkörök működnek, hogy a diákok minél több tevékenységben szerezhessenek gyakorlati tapasztalatot. Ilyen szabadidős foglalkozás a Darázsi Általános Iskolában az ökocsoport, melynek tagjai kertészeti ismereteiket bővítik.

A szekciót Prakatur-Golubov Krisztina, az iskola természetismeret, biológia és kémia szakos tanára vezeti, akitől megtudtuk, a foglalkozásokon nyolcadikos diákjaik vesznek részt.

– Az ökocsoport foglalkozásaira szombat délelőttönként kerül sor, vagyis szabadidejük egy részét erre áldozzák, mégpedig örömmel. Együtt kapálnak, gyomlálnak, ültetnek, öntöznek, hogy kiskertünk szépüljön, terebélyesedjen. Míg a lányok inkább a kertművelésben lelik örömüket, a fiúkat a kerti tó építésébe lehetett bevonni – mesél Prakatur-Golubov Krisztina a szakköri munkáról.

Sziklakert, lugas, kerti tó is díszíti az iskolaudvart

A darázsi iskolában a kertészkedést a 2000-es évek eleje óta űzik. A diákokkal közösen végzett munka eredménye mindenkinek szembetűnik, aki az iskolába vagy a falu művelődési házába érkezik, a két intézménynek ugyanis közös az udvara.

Az anyagi keretet Krisztina különböző pályázatokból oldotta meg, ennek köszönhetően hoztak létre az évek során több kis virágoskertet, lugast, kerti tavat, sziklakertet.

Az iskolai ökocsoport kertjét már korábban is díjazták országos szintű versenyen, 2018-ban a környezetvédelem és energiahatékonyság kategóriájában nyerték el a harmadik helyet.

A horvát közszolgálati televízió (HRT), valamint a Tudományos és Oktatási Minisztérium által meghirdetett 2021 legszebb iskolakertjei című versenyen még jobb eredményt értek el.

– A verseny zsűrije a mi kertünknek ítélte az első díjat a hagyományos kertművelés kategóriában – mondta az ökocsoport vezetője, hozzátéve, büszke a diákjaira odaadó és kitartó munkájuk miatt.

A díjátadóra Zágrábban, a HRT televíziós székházában került sor, ahol Prakatur-Golubov Krisztina és Simić Zsuzsanna, a darázsi iskola pedagógusa vették át a Mezőgazdasági Minisztérium emlékplakettjét. Az első helyezés 10 ezer kúna pénzjutalommal is járt.

– Ebből a pénzből a darázsi iskolakert fenntartása mellett jut arra is, hogy a kiskőszegi tagozati iskolában is hasonló projektbe kezdjünk – tette hozzá Krisztina.

A tradicionális kert bővítése értékmegőrző munka is

Krisztinától megtudtuk, nem véletlen, hogy a hagyományőrző kategóriában lettek elsők.

– Legutóbbi projektünk keretében olyan régi virágfajtákat gyűjtöttünk és ültettünk, amelyek még nagyanyáink kertjeit díszítették – és amelyek már nincsenek kereskedelmi forgalomban -, és diákjaink szülei, nagyszülei adták saját virágoskertjükből. Gyűjtésünkből tudtunk küldeni virághagymát, magot és gumót a pélmonostori Baranyai Néprajzi Központnak és az ottani általános iskolának is, így munkánkra értékmegőrző tevékenységként is tekinthetünk – tudtuk meg Krisztinától.

Nagy csodatölcsér, árvácska, nőszirom, császárkorona és gyapjas tisztesfű (a bájos nyuszifül) is helyet kapott a tradicionális kertben, hogy otthonosabbá tegye az iskolát mind az oktatók, mind a diákok számára. A gyerekek az ökocsoportban kipróbálhatják, megtanulhatják, megszerethetik a kertészkedést, azáltal pedig, hogy tudják, a saját kezük munkája, amiben gyönyörködhetnek, valóban második otthonukká emeli a tanintézményt.