A darázsi aranylakodalmasok

139
08-MITRINA

Darázs – Szombaton este a darázsi magyarok egy szép eseményre gyűltek össze: a Mitrina házaspár házasságkötésük 50. évfordulóját ünnepelte.

A darázsi Mitrina házaspár múlt szombaton a család és a barátok körében ünnepelte házasságuk 50. évfordulóját. Az este méltó volt a fél évszázaddal korábbihoz, meghitt és vidám órákat  töltöttek el azokkal, akik a legközelebb állnak a szívükhöz.

Sajnos Darázson ma már kevés magyar él, a magyar hagyományokat már csak az idősebbek, a Szivárvány Nőegylet tagjai ápolják. Ők azok, akik még minden vasárnap összejárnak, varrót tartanak, közösen imádkoznak, és minden nemzeti ünnepről együtt emlékeznek meg. Székházukat nemrég újították fel, amely az összejövetelek mellett arra is szolgál, hogy itt ünnepeljék közösen az újévet, a házassági évfordulókat.

Így volt ez Mitrináék esetében is, akik családtagjaik és barátaik körében emlékeztek meg arról, hogy bizony 50 éve már annak, hogy örök hűséget fogadtak egymásnak. Mindketten tősgyökeres darázsiak, a közel 300 személyes lakodalmukat is itt tartották.

Rozika néni lapunk érdeklődésére a következőket mondta:

– 1960-ban volt az eljegyzésünk és 61-ben a lakodalmunk. Trombitazenés, víg lakodalom volt, egészen vasárnap délig tartott a mulatság. Az aranylakodalmunk is nagyon jó hangulatban telt, 35-en voltunk, a fiam főzte a vacsorát, én pörköltcukor-tortát készítettem, és sok kedves barát is meglepett bennünket süteménnyel, erre nem számítottunk. Emellett elhalmoztak bennünket virágokkal, ajándékokkal, mindketten nagyon meghatódtunk. Persze nem maradhattak el a magyar dallamok és a hajnalig tartó tánc sem.

Az aranylakodalmasok nagyon örültek annak, hogy fiuk és lányuk is osztozni tudott az örömükben, és hogy mind a négy unokájuk is velük ünnepelt. Mitrináéknak a család a mindenük, és nagyon fontos számukra a barátaikkal ápolt szoros kapcsolat is.

Mi mást is kívánhatnánk nekik és magunknak is, mint azt, hogy tíz év múlva gyémántlakodalmukról is hírt adhassunk.