A csúzai Kováts-féle rozé lett a Kárpát-medence legjobb bora

447

A XVIII. Magyarország Legjobb Újbora Borversenyen a közel 500 mintából két nagyarany született, az egyiket a csúzai Kováts pincészet 2023-as rozéja nyerte el.

A Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál keretében tavaly is megrendezték a Magyarország Legjobb Újbora Borversenyt. A megmérettetésen horvátországi magyar borászok is részt vettek, a csúzai Kováts és a karancsi Szabó pincészet, valamint az erdődi Jakovac borászat szakemberei, Kováts Attila, Kubik Endre és Bálint Tivadar borbírálóként hasznosították szakmai tudásukat.

A Kováts pincészet eddigi legnagyobb elismerését szerezte meg a versenyen.

– A versenyre az anyaország mellett az egész Kárpát-medencéből érkeztek nevezések, közel 500 minta szerepelt, ebből összesen két tétel érdemelte ki a nagyarany díjat, az egyik a mi pincészetünk 2023-as évjáratú rozéja – nyilatkozta lapunknak Kováts Attila, hozzátéve, a határon túli nevezők közül rozéjuk részesült a legmagasabb pontszámban.

Az újborversenyre csak az aktuális évjárattal lehetett nevezni, hordós vagy tartályos tétellel; mivel újborról van szó, a palackozás nem szerepelt a feltételek között, és az értékelés során elsősorban a zamatot, az illatot, illetve az összbenyomást értékelték.

A díjazott Kováts-féle rozé színével, illatosságával és a rozéra jellemző piros bogyós gyümölcsös zamatával nyerte el a zsűri tetszését.

A díjat februárban, a Budapesten rendezendő Magyarországi Újbor- és Sajtfesztiválon vehetik majd át a termelők.