A csúzai HMDK-alapszervezet saját otthonaként tekint a Kossuth-házra

A HMDK csúzai alapszervezete a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően tudja felújíttatni a Kossuth-ház verandájának mennyezetét. Az egyesület a legtöbb programját ebben a közösségi épületben rendezi, amely székhelyeként is szolgál.

A HMDK 2019 tavaszán vásárolta meg a falusi családi házat és bocsátotta a helyi civil szervezetek rendelkezésére. A közösségi épületet azóta mindenki Kossuth-házként ismeri. Az ingatlanon az elmúlt években számos fejlesztésre került sor a HMDK-nak köszönhetően. Az istállóból rendezvénytermet alakítottak ki, parkoló épült, megszépült az udvar, és a szobák is új berendezést kaptak. Tánc- és színjátszópróbák, kulturális és szórakoztató programok zajlanak itt folyamatosan.

Kozár Józseftől, a csúzai HMDK-alapszervezet elnökétől megtudtuk, felújításra szorult az utcára néző épület verandájának mennyezete, ehhez a munkához múlt héten fogtak hozzá. A tatarozáshoz szükséges szakembert és eszközöket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából finanszírozzák.

– Szeretnénk végezni ezzel a munkával, mielőtt még beköszöntenek a fagyok, de a közeljövőben több hasonló méretű tatarozást is tervezünk, a főépület homlokzatára is ráférne már a festés – nyilatkozta lapunknak Kozár József.

Hozzátette, számos programjuknak ad helyet a Kossuth-ház, ami egyesületük székhelye is egyben, igyekeznek saját otthonukként kezelni, gondját viselni.

Elmondta, legnagyobb rendezvényükre, a nótaestre a program méretei miatt nem itt, hanem a kultúrotthon nagytermében került sor, viszont itt rendezik meg az adventi estet december 10-én, amellyel a helyi közösséget szeretnék a karácsonyra hangolni; terveik szerint pécsi színjátszók adnak majd elő alkalmi jelenetet, a résztvevőket teával, lángossal és forralt borral várják, a legkisebbeknek csomagot is hoz a „Télapó”.