A Csárdáskirálynő ismét az eszéki színház repertoárján

Kálmán Imre minden idők legnépszerűbb és legtöbbet játszott operettjét, a Csárdáskirálynőt Kerényi Miklós Gábor rendezésében idén is láthatja, hallhatja az eszéki közönség. A múlt héten három este játszották, valamint májusban is három időpontban műsorra tűzik (május 20., 21. és 23-án).

A Csárdáskirálynő immár több mint száz éve közönségkedvenc, a magyarországi társulatok újra és újra színpadra viszik, mégsem veszít a népszerűségéből. A történetet talán mindenki ismeri: egy reménytelennek tűnő szerelemről szól, Edvin herceg rajong a pesti orfeumcsillagért, Szilviáért, de arisztokrata családja ellenzi a rangon aluli kapcsolatot. Mindent elkövetnek, hogy fiukat visszacsalják Bécsbe, ezért Szilviának New York-i szerződést intéznek… A szerelmesek érdekében azonban sokan szövetkeznek, és mindebből elragadó történet kerekedik.

Az eredeti, német nyelvű szövegkönyvet Leo Stein és Jenbach Béla írta 1914-ben, ennek alapján fogott hozzá az operett megkomponálásához a zseniális magyar zeneszerző, Kálmán Imre.

A bécsi premierre 1915. november 17-én került sor a Johann Strauss Theaterben, a darab a Die Csárdásfürstin címmel indult el a világsiker felé. Egy évvel később, 1916. november 3-án Budapesten, a Király Színházban is előadták a művet, immár A Csárdáskirályné címmel. A librettót Gábor Andor fordította – illetve tulajdonképpen írta át – magyarra, aki abban az időben nagyra becsült színházi dramaturg és szövegíró volt.

Az operett karrierje gyorsan és meredeken ívelt fölfelé; hamar lekötötték az európai színházak, és hatalmas sikerrel játszották.

A Kálmán Imre nevével egybeforrt Csárdáskirálynőt, minden idők talán legismertebb és legnépszerűbb magyar operettjét Bécsben az ősbemutató után 800 alkalommal játszották egyhuzamban, a bemutatót követő tizenöt évben pedig harmincezer alkalommal adták elő világszerte.

Eszéken először 1916. október 14-én játszották, akkor két évig volt a repertoáron. Majd hosszú idő után 2019 novemberében magyar-horvát gárda állította színpadra: Kerényi Miklós Gábor volt a rendező, Gyarmathy Ágnes a díszlettervező, Füzéri Anna a jelmeztervező, Geszler György pedig a koreográfus. Két év után pedig ismét három előadást láthatott a közönség, melyekre a múlt héten került sor, aki pedig most lemaradt róla, az májusban még megnézheti.