A cél: újra fellendíteni az egyesületi életet

76

A várdaróci tűzoltó-egyesületet 1925-ben hozták létre a falubeliek, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de működött. Nemrég vezetőségváltásra került sor, és most igyekeznek újra fellendíteni az egyesületi életet, erről döntöttek a hétfőn tartott közgyűlésen.

Várdarócon 1925-ben alakították meg az önkéntesekből álló tűzoltóegyletet. A szervezet kisebb megszakítások mellett 1991-ig nagyon aktív tevékenységet folytatott, és ötvennél is több tagot tartottak nyilván. Mint minden egyesület, így a tűzoltók szervezete is a háborús évek (1991-97) után alakult újjá. Folyamatosan azon dolgoztak, hogy a faluközpontban lévő, 1986-ban épült szertárukat sikerüljön jól felszerelni. A lángok oltásában már ritkábban kellett részt venniük, erre ott voltak a hivatásos tűzoltók, ám baj esetén mindig lehetett rájuk számítani. Ezenkívül az aratás/cséplés időszakában állandó jellegű ügyeletet vállaltak, és rendszeresen részt vettek a tűzoltó-találkozókon és -versenyeken, valamint Várdarócon is többször szervezetek versenyt. Munkájukat több alkalommal is elismerésben részesítették.

Az elmúlt időszakban egyfajta inaktivitás jellemezte az egyesületet, így nemrég vezetőváltásra került sor, az új csapat szeretné újra fellendíteni az egyesületi életet, ezt határozták meg célként a hétfőn tartott közgyűlésen.

Dékány Toni, a várdaróci tűzoltóság nemrég megválasztott új elnöke elmondta, ahogy korábban is, most is részt vállalnak majd a település közösségi életében, rendezvények szervezésében, így már kivették a részüket a két héttel ezelőtt lezajlott farsangzáró eseményből, a kakasütésből is. Szeretnék feleleveníteni kapcsolatukat más tűzoltószervezetekkel is, itthon és határon túl is, de egyéb terveik is vannak, amelyeket a következő időszakban szeretnének megvalósítani.

A hétfőn tartott közgyűlésen részt vettek a környező települések tűzoltószervezeteinek képviselői és Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is, aki támogatásáról biztosította a várdaróci szervezetet, csakúgy mint Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója.