A bolti lopásért az eladó fizet

261
BELFLD-tolvajok-2

A gazdasági válság elképesztő lopási technikákra ösztönzi a tolvajokat. A Glas Slavonije napilapnak az egyik eszéki bevásárlóközpont alkalmazottja például elmesélte, olykor látszólag érintetlen instant kávés dobozról derül ki, hogy teljesen üres. A leleményes tolvaj ugyanis az egész doboz tartalmát a zsebébe tölti, és az üres dobozt visszateszi a helyére.

Az eladók szerint mindehhez csakis nyilván a polgárok rossz anyagi helyzete vezetett, a lopások  következményét viszont sok esetben a legkevésbé vétkes alkalmazottak viselik.

Az illetékes szakszervezet vezetője szerint a munkaadók a tolvajok által okozott károkat legtöbbször az eladókon hajtják be, holott sok helyen olyan kevés alkalmazottal dolgoznak, hogy azok nem tudják megakadályozni a lopásokat. A lopások főleg a kisboltokban sokszorózódtak meg, a nagyok különféle biztonsági intézkedésekkel védekeznek. A Konzum kereskedelmi üzletlánchálózat pl. megfelelő biztonságtechnológiával, biztonsági őrök alkalmazásával próbálja meggátolni a lopásokat, továbbá az alkalmazottak számára képzéseket szerveznek, a bolti lopások megelőzésére itt módszertani útmutatókkal látják el őket. A DM drogérialánc, amely 1996 óta van jelen Horvátországban, szintén az alkalmazottak képzésével és biztonsági őrökkel tartja távol üzleteitől a tolvajokat.

Eszék-Baranya Megye Rendőrkapitányságánál a lap megtudta, hogy a tolvajok főleg pénzt lopnak, de nagyon gyakran élelmiszerre és italokra utaznak, amelyeket később jó áron továbbadják.

 

{fcomment}