A „baranyai piros aranyról” szólt a hétvége
– Remek hangulat a 13. Laskói Paprikafesztiválon

A kétnapos rendezvényen nemcsak a legkiválóbb baranyai fűszerpaprikákból vásárolhattunk, de minden érzékszervünket „megtáncoltatta” a laskói programkínálat. Kultúrműsor, vásár, halfőzőver-seny, koncertek, gazdag gasztronómiai paletta várta a vendégeket a paprikafesztiválon.

Egy-egy közösség azzal tudja biztosítani a fennmaradását, ha a múlt örökségét a jövőbe fekteti be. Őrzi a tradícióit, a szokásvilágát, és áthagyományozza generációról generációra. Vajon mivel tud kitűnni egy-egy alig pár száz fős település úgy, hogy két napon keresztül az egész régió szeme rajta legyen? Azzal, hogy brandet csinál abból, ami a megélhetést jelenti sokak számára a faluban. Így lett a méltán híres „baranyai aranynak“ egy saját rendezvénye Laskón, amelyre immáron a 13. alkalommal került sor.

A hagyományos baranyai ételek lelke a fűszerpaprika

Kevés olyan hagyományos baranyai étel van, amelybe nem kell fűszerpaprika. Egy ideje már csak baranyai aranyként emlegetik a piros csodát, amelynek a termelésével nagyon sokan foglalkoznak a Drávaszögben. Ezen belül Laskót nevezhetjük a paprikatermesztés Mekkájának, hiszen ezen a településen található a legtöbb őstermelő. Nem is csoda, hiszen míg két hete a kopácsiak a halászatot, a vörösmartiak a borászatot helyezték fókuszba, a laskóiak immár 13. éve a törökbors köré szervezik kétnapos fesztiváljukat. Számos helyi és környékbeli termelő döntött úgy, hogy kínálni fogja a portékáját a helyi termékek vásárán. A paprikaszüret szezonjának kellős közepén járunk, így már az idei őrlemények kaptak helyet a standokon.

– Nagyon sokat jelent ez a rendezvény a hazai termelőknek, megismerték az emberek a termékeinket, most már az egész országból jönnek látogatók és vásárlók. Október közeledtével készülni kezdenek erre a rendezvényre. Mi csak otthonról értékesítünk, a vevők házhoz jönnek, vagy éppen postán küldjük a rendeléseket, így ez nekünk nagyon jó lehetőség a reklámra is – tudtuk meg József Zsuzsanna laskói paprikatermelőtől.

A paprikaminősítésen a háromtagú zsűrinek (Szabó Attila, Cerin Anita és Csókás Kelemen Bettina) összesen 46 mintából kellett kiválasztania az idei legjobbakat. Az édes kategóriában a kopácsi Kriják László vitte el az első helyet, a második a laskói Thomajer Béla lett, a két harmadik helyet a laskói Molnár Sándor és a vörösmarti Varga József szerezte meg. Az erős (csípős)változatok közül a Vašarević családét találták a legjobbnak, a második helyre Ador Dejan került, Kelemen József és Márton Julianna pedig harmadikok lettek.

Klájó Krisztián lett a hatodik baranyai halfőzőkupa idei győztese

Már hagyományosan a paprikafesztiválon rendezik meg a halfőzőversenyek Baranya Kupáját, amelynek elődöntőjét szombaton, a fináléját vasárnap tartották meg. Úgy tartják, hogy a jó halpaprikás kulcsa a minőségi fűszerpaprika, amiből szerencsére Laskón nincs hiány. Az összesen 76 csapatból harminc legjobb halétel készítője továbbjutott a vasárnapi döntőbe. Itt öt csapat ért el arany minősítést, tíz ezüst-, illetve tizenöt bronzérmet kapott. Laskói csapat szerezte meg a vándorserleget, a legjobb halpaprikást idén ugyanis Klájó Krisztiánnak sikerült megfőznie.

Rekordot döntöttek az idei fesztivállal

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Jankovics Róbert HMDK-elnök, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet, dr. Császár József Zoltán eszéki magyar konzul, valamint Cickaj Željko, a Bellyei járás elöljárója és Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese. A szombat délutáni kultúrműsort, sajnos, az ítéletidő félbeszakította, de a rendezvény többi részét sikerült a tervek szerint megtartani.

– Nagyon elégedettek vagyunk az idei rendezvénnyel. Rekordszámú, 60 kiállító jelentkezett a vásárra. Tavaly 15 termelő adott le paprikamintát a minősítésre, idén 23, így összesen 46 mintát kellett a zsűrinek értékelnie. A rossz időjárás miatt a kultúrműsort meg kellett szakítani, de a többi programot sikeresen meg tudtuk valósítani. A látogatottság is évről évre jobb, idén nagyon sokan érkeztek Magyarországról is, ami az előző években nem volt annyira jellemző. Ez is azt mutatja, hogy terjed a híre a fesztiválunknak, és sokan döntöttek úgy, hogy Laskót veszik célba a hétvégén – mondta Munk Erik a főszervező, a Laskói Ifjúsági Egyesület és a helyi HMDK-alapszervezet vezetője.

Az idei paprikafesztivál, az előzőekhez hasonlóan, számos szórakozási lehetőséget kínált a látogatóknak. Gazdag ételkínálat is jellemezte a fesztivált, bográcsgulyást, sült kolbászt, csíptetős pontyot, halpaprikást kínáltak, de süteményeket, lángost, kürtőskalácsot is lehetett fogyasztani, mindezt jó drávaszögi borokkal leöblíteni. Mindkét napon ismert magyarországi előadók léptek színpadra: szombaton Balázs Pali és Dankó Szilvi, vasárnap pedig Márió, a harmonikás húzta el a paprikafesztivál látogatóinak nótáját a szólás nem átvitt értelmében.