A bankok ellen ítélt a horvát alkotmánybíróság

0
15

A horvát alkotmánybíróság múlt szerdán elutasította hét horvátországi bank keresetét a svájci frank alapú jelzáloghitelek ügyében, és helybenhagyta a legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntését, miszerint a pénzintézetek tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, aminek a következtében megnőtt a hitelfelvevők törlesztőrészlete.

A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben emelt kollektív vádat a Zagrebačka banka, a Privredna banka, az Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko banka, az OTP Horvátország, a Splitska banka (jelenleg az OTP tulajdona) és a Sberbank ellen, amiért 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket a devizahitelek magas kockázatáról.

Egy évvel később megszületett az első ítélet a zágrábi kereskedelmi bíróságon a svájci frank alapú jelzáloghitel semmissé nyilvánításáról, amelyet számos per követett, több kimenetellel, a bíróságok több szintjén.

- Reklám -

A pénzintézetek a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb kereskedelmi bíróság 2019-es ítélete ellen adtak be keresetet az alkotmánybíróságon, amelyet most elutasított a taláros testület.

A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete múlt szerdai közleménye szerint a mostani döntéssel véget ért a tíz éve tartó jogi harc.

Minden svájci frank alapú hitelesnek megkérdőjelezhetetlen jogalapja van most ahhoz, hogy magánúton kártérítésért perelje a bankokat tisztességtelen üzleti tevékenységük miatt – írták.