A Balkán Európa legnagyobb légszennyezője

0
15

A múlt héten kritikus méreteket öltött a légszennyezés vidékünkön a Kopácsi-rétben lévő mérőállomás adatai szerint. A szennyezésért többnyire a szerbiai hőerőművek a felelősek.

A téli hónapokban mindig rosszabb a levegő minősége, hiszen ilyenkor amellett, hogy a fűtéssel több káros anyag kerül a légkörbe, a növények sem termelnek annyi oxigént, mint nyáron. Mindez azonban eltörpül a Balkánon működő hőerőművek általi szennyezés mellett. Európa legszennyezőbb széntüzelésű erőművei szinte egytől egyig Szerbiában, Crna Gorában és Boszniában találhatók, és ezek felelősek az európai légszennyezés több mint feléért. Az említett üzemek mindenféle szűrőberendezés nélkül okádják a füstöt a környezetbe, ez pedig leginkább a környező országokat mérgezi, de a mérőállomások az egész kontinensen észlelik a káros anyagokat.

A nyugat-balkáni országok vezetői 2005-ben ígérték meg, hogy igyekeznek csökkenteni a szennyező gázok kibocsátását, azonban a legtöbb országban nem tettek még semmit az uniós elvárások teljesítéséért. A jelentés szerint az uniós tagságra törekvő Szerbiában, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban 2019-ben a megengedett 98,696 tonnás értéknél tízszer magasabb volt a kéndioxid-kibocsátás. Szerbiában például a Kostolac B nevű szénerőmű egymagában több kén-dioxidot termelt, mint amennyi a négy ország számára megengedett érték lenne összesen, írja a napi.hu hírportál. Az EU adatai szerint az elmúlt két évben a négy ország 16 szénerőműve közvetett módon közel 4000 ember halálát okozta.

A folyamatos figyelmeztetések ellenére az érintett országokban nemhogy csökkent volna a kéndioxid-kibocsátás, hanem egyes helyeken nőtt is. Ennek a következménye, hogy az utóbbi hetekben Belgrád és Szarajevó is felkerült a világ legszennyezettebb városa-inak listájára, de a vidékünk levegőjét is ezek az erőművek rontják.