A 32 évvel ezelőtti tragikus eseményekre emlékeztek Szentlászlón

92
Szántó Tibor, Kelemen Dezső, Jankovics Róbert és Matijević Olivér

Habár sok év eltelt már a honvédő háború óta, a sebek még mindig nem gyógyultak be, és talán nem is fognak. A Szentlászlón emelt emlékmű mindig emlékeztetni fog arra, hogy az emberi gonoszság milyen mérhetetlen szenvedéseket képes okozni. Szentlászló ostroma 48 áldozatot követelt. Emlékük előtt az utókor minden évben lerója kegyeletét. A kommemoráción idén is részt vett Tomo Medved miniszterelnök-helyettes, a horvát honvédőkért felelős tárca első embere is.

A maroknyi, főként magyarokból és horvátokból álló honvédek csapata az óriási túlerővel szemben 1991. november 24-éig tudta tartani állásait Szentlászlón. Az ostrom 152 napon át tartott és 48 halálos áldozatot követelt, 18 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. Emléküket a falu központjában felállított emléktábla őrzi. A 32 éve történt tragédia évfordulóján idén is sokan összegyűltek, a szentlászlóiak bíznak abban, hogy ez a következő években is így lesz, hogy minél több emberben tudatosuljon, hogy milyen fontos, de sajnos szomorú szerep jutott a településnek a szerbek által ránk kényszerített háborúban.

– Amikor elindultunk a faluból és hátranéztünk, az járt az eszünkben, hogy látjuk-e még valaha Szentlászlót? Egész éjjel gyalogoltunk, árkokon, vízen, sáron keresztül. November 24-én reggel 5 óra körül értünk Ivanovacra, a legközelebbi szabad településre. A mai napon azt is ünnepelhetjük, hogy élve maradtunk. Nagyon nehéz volt az a nap – emlékezett vissza Kocsis László, a szentlászlói honvédek parancsnoka, aki nemrég megjelent könyvében, a Szentlászló 152-ben foglalta össze az általa is átélt történéseket.

Tomo Medved: Tisztában vagyunk mindannak a fontosságával, amit Szentlászló védői tettek

A szentlászlóiak helytállásának és áldozatainak az emlékéhez méltó volt az idei megemlékezés is. Az elesettek hozzátartozói, az egyesületek képviselői, járási és önkormányzati tisztségviselők sorra helyezték el az emlékezés koszorúit és gyújtottak mécsest az elhunytak és eltűntek tiszteletére, akik nem akartak mást, csak szabadon és békében élni szeretett falujukban. Mint minden évben, az idén is személyesen rótta le tiszteletét az emlékműnél Tomo Medved kormányfőhelyettes, a horvát honvédők minisztere is.

Tomo Medved

– Tisztában vagyunk mindannak a fontosságával, amit Szentlászló védői tettek, a rendkívül nehéz körülmények között meghozott döntéseik fontosságával, amikor kimentették az ostromlott településről az embereket, és azzal, amit a hazáért tettek a honvédő háborúban. Szentlászló nagyon is jelen van népeink kollektív tudatában, és hiszem, hogy a jövő nemzedékei is ugyanúgy kifejezik majd nekik hálájukat és tiszteletüket. Szentlászló, amely 32 évvel ezelőtt vérrel áldozott a hazáért, ma már újjáépült és van perspektívája. Itt külön ki kell emelni a horvát és a magyar nemzet szoros kapcsolatát, amire nagyon büszkék vagyunk – nyilatkozta a miniszter.

Jankovics Róbert: Nem merül feledésbe az az áldozat, amelyet a szentlászlói magyar közösség a független horvát államért hozott

A földig rombolt falu újjáépítése 1998-ban kezdődött, 2000 végére pedig már a lakosok nagy része is visszatért. Mára itt is győzött a megmaradás és az élni akarás ösztöne. Újjáépültek a házak, az iskola, a templom, ismét létezik közösség is, de a történteket nem felejtik.

– Minden évben, amikor itt, Szentlászlón november 24-én arra az óriási áldozatra emlékezünk, amelyet a szentlászlói magyarság hozott a független horvát államért, a fájdalom érzése jár át bennünket. Viszont úgy gondolom, hogy a politikusok ezen generációja már megtette azt, amit kellett, hogy azok az álmok, amelyek 1991-ben a független Horvátországért fegyvert fogó emberek lelkében éltek, megvalósuljanak. Mi Szentlászlón óvodát avattunk, építjük a Magyar Honvédek Székházát, nemrég pedig Kocsis László háborús parancsnok könyvét is sikerült kiadnunk, vagyis nem merül feledésbe az az áldozat, amelyet a szentlászlói magyar közösség a független horvát államért hozott – mondta Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője, a HMDK elnöke, aki a kommemoráció keretében koszorúzott is. Ugyancsak koszorút helyezett el Magdó János eszéki magyar főkonzul, Bece László, az Eszék-Baranya megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, dr. Szántó Tibor és Kelemen Dezső, a HMDK országos elnökségének tagjai és Cserepes Zoltán, a HMDK alelnöke, a Tordincei járás magyar elöljáró-helyettese is.

„Az, hogy ma itt lehetünk, annak a bizonyítéka, hogy a szentlászlóiak áldozata nem volt hiábavaló” – hangzott el a megemlékezésen. Szentlászló védőinek a bátorsága és példamutatása a most élők és a fiatalabb nemzedékek számára is iránymutatásul szolgálhatnak.