A 296. sinji alka

260
BELFLD-SINJSKA-ALKA

Egy hagyományőrző, országosan ismert rendezvényről van szó. A vitézi versennyel Sinj lakosai 1715-óta állítanak emléket a Cetinska krajinai vidék népeinek törökök feletti győzelmének. Ekkor ugyanis a mintegy 700 sinji katona sikeresen verte vissza a törökök 60 ezres seregének a támadását. Az első tornákon még azok a vitézek versengtek, akik maguk is részt vettek az ütközetben, a későbbieken pedig az ő leszármazottaik szerepeltek.

Az idein is, mint minden eddigin, a vitézek nem egymás ellen küzdenek, hanem lóháton vágtatva igyekeznek dárdájukkal beletalálni az alka (karika) közepébe, amely két koncentrikus körből áll; a kisebb kör kerülete 3,54 cm, a nagyobbé pedig 13,3 cm. A két karikát három vaskallantyú fogja össze, amely a külső kört három egyforma részre osztja. Az nyer, akinek három próbálkozásból a legtöbb pontot sikerül összegyűjtenie. Az idei rendezvény győztese a 27 éves Ante Zorica lett, akinek ez már a második diadala, először 2009-ben nyert.

Az eseményen többek között jelen volt Ivo Josipović elnök, Jadranka Kosor kormányfő és a szábor elnöke, Luka Bebić is. Az idei verseny fővédnöke, Josipović köztársasági elnök a győztesnek egy horvát címeres aranygyűrűt, egy szablyát, egy arany plakettet és 45 000 kúnát nyújtott át – írta a Vjesnik napilap.