A 2021-ES VÁLASZTÁSI „GYŐZELEM” ÁRA – A HORVÁT BÍRÓSÁG JOGERŐSEN BŰNÖSNEK TALÁLTA GERSTMAJER GABRIELLÁT!

215
A fotó a 2023-as bírósági tárgyaláson készült

Hat (6) hónap börtönre ítélte az eszéki körzeti bíróság Gerstmajer Gabriellát a 2021-es hercegszőlősi járási választási kampányban Horvát Krisztián és Bisztricán Hajnalka ellen elkövetett cselekménye miatt. Az ítéletet nem hajtják végre, amennyiben az elmarasztalt személy két évig nem követ el egyéb jogsértést.

AZ A BIZONYOS SÁNTA KUTYA – JOGERŐS BÍRÓSÁGI ÍTÉLET SZÜLETETT A 2021-ES HEREGSZŐLŐSI JÁRÁSI VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉS MIATT

A független horvát államügyészség eljárást indított Gerstmajer Gabriella ellen a 2021-es hercegszőlősi járási önkormányzati választások előtti kampányban elkövetett bűncselekmény vádjával. Az ügyben jogerős ítélet született, melynek értelmében féléves börtönbüntetést szabott ki az eszéki bíróság. Az ítéletet nem hajtják végre, amennyiben az elmarasztalt személy két évig nem követ el egyéb jogsértést.

A független horvát államügyészség által összeállított vádirat szerint Gerstmajer Gabriella a 2021-es önkormányzati választások előtti időszakban egy, Bisztricán Hajnalka és Horvát Krisztián közötti magánbeszélgetést hozott nyilvánosságra a Facebookon. Az időzítés – az ominózus kommunikáció csupán néhány nappal a 2021. május 15-ei önkormányzati választásokat megelőzően jelent meg közösségi oldalán – azt sugallhatja, hogy Gerstmájer Gabriella ezzel politikai célt kívánt elérni Vedran Kramarić HDZ-s elöljáró érdekében az akkori független önkormányzati jelöltekkel, Horvát Krisztiánnal és Bisztricán Hajnalkával szemben.

GERSTMAJER GABRIELLA A HDZ-S ELÖLJÁRÓJELÖLT ÉRDEKÉBEN CSELEKEDETT, A MAGYAR NEMZETISÉGŰ JELÖLTTEL SZEMBEN?

A hercegszőlősi járás elöljárói posztjáért kiírt választáson Vedran Kramarić a szavazók 50,53%-ának a támogatásával nyert Horvát Krisztián (37,86%) és Nikola Balaš (6,78%) független jelöltekkel szemben, és ezzel már az első választási körben győzelmet aratott, hiszen a szavazópolgárok több mint 50%-ának a bizalmát nyerte el, igaz, csak hajszálnyi volt az előnye. Csupán 12 (tizenkét) szavazaton múlott, hogy nem lett második választási forduló, ahol – amennyiben sor került volna rá – a két, az első körben legtöbb szavazatot szerző jelölt mérettette volna meg magát: Vedran Kramarić és Horvát Krisztián. A harmadik, a kieső elöljárójelölt Horvát Krisztiánt támogatta volna a második választási körben, ezáltal annak kimenetele teljesen bizonytalanná vált volna.

Ilyen szoros választási eredménynél természetesen minden, még a legkisebb részlet is számíthat a végeredmény szempontjából. Így az is igencsak sokat nyomhatott a latban a független magyar jelöltek ellen, amit a Vedran Kramarićot támogató Gerstmajer Gabriella követett el: az érintettek engedélye és beleegyezése nélkül feltöltötte a Facebookra, és megosztotta a Bisztricán Hajnalka és Horvát Krisztián független jelöltek közötti magánbeszélgetést.

HÁROM ÉV ELMÚLTÁVAL – A HORVÁT BÍRÓSÁG JOGERŐSEN BŰNÖSNEK TALÁLTA GERSTMAJER GABRIELLÁT!

A tavaly tavasszal zajló tárgyaláson meghallgatták az érintetteket és a tanúkat is, majd ítéletet hirdettek. Ennek értelmében most az Eszéki Járásbíróság Gerstmajer Gabriellát jogerősen 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítéletet nem hajtják végre, amennyiben a hölgy az elkövetkező két évben nem követ el egyéb bűncselekményt.

„Fontos, hogy kiderüljön az igazság”

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük az érintetteket is. Bisztricán Hajnalka a bírósági ítélettel kapcsolatban 2023-ban lapunknak az alábbiakat nyilatkozta: „Korábban jóban voltunk, mindenben segítettem Gabriellát. Mindenkinek vállalnia kell a tettének következményeit.”

Horvát Krisztián úgy kommentálta az ítéletet, hogy „fontos, hogy kiderült az igazság, amiből mindenki levonhatja a következtetéseket.”

Gerstmajer Gabriellát is megkerestük, aki megköszönte a lehetőséget, de nem kívánt nyilatkozni.