A 11. vukovári magyar bál

Jövőre nagyobb teremre lesz szükség

227

A vukovári magyar bál népszerűsége egyre nő, családias hangulata évről évre visszacsábítja vendégeit. A rendszeres bálozók jól tudják, hogy február elején biztosan sor kerül rá. Idén összesen 300 jegyet adott el a Vukovári Magyarok Egyesülete, de legalább még százan jöttek volna, így jövőre a mostani új helyszínnél biztosan nagyobb termet kell keresniük a szervezőknek.

Sok év után a megszokott helyszín helyett a Vukovártól 20 percre fekvő Mirkovciban rendezte meg a sorrendben 11. magyar bálját a Vukovári Magyarok Egyesülete. A vukovári V&S termet, ahol eddig tartották, eladták, raktárépületet alakítanak ki belőle. Vukováron más, 300-400 embert befogadó terem viszont nincs, ezért esett a választásuk a mirkovci Salaš Lamut dísztermére, amelyben viszont kényelmesen csak 300 ember fér el.

– Tizenegy éve álmodni se mertük volna, hogy ilyen sikere lesz a bálunknak. Már két héttel ezelőtt minden jegy elkelt, így ezúton is elnézést kérek azoktól, akiket vissza kellett utasítnom. Jövőre biztosan nagyobb teremre lesz szükségünk – mondta Jakumetović Rozália, az egyesület elnöke.

Köszöntők és bálnyitó műsor

Ez a bál az évek folyamán a helybéliek és környékbeli magyarok legjelentősebb magyar eseményévé vált, az ideire a szlavóniaiakon és baranyaiakon kívül érkeztek vendégek Zágrábból, a Vajdaságból és Magyarországról is.

Jakumetović Rozália
Jakumetović Rozália

A rendezvényt Jakumetović Rozália  nyitotta meg. Megköszönte a tömeges részvételt, és reményét fejezte ki, hogy jövőre ismét találkoznak, majd köszöntötte az est vendégeit: Damir Barnát, Vukovár-Szerém megye zsupánhelyettesét, Ivan Penavát, Vukovár polgármesterét, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzult, Moravetz Levente magyarországi színészt és rendezőt, valamint Jankovics Róbertet és Matijević Olivért, a HMDK elnökét, illetve ügyvezető elnökét.

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke minden évben ott van a vukovári magyar bálon. Beszédében a mulatság jelentőségét hangsúlyozta, és ahogy az elmúlt időszakban, úgy a jövőben is folyamatos támogatása felől biztosította az egyesületet.

Jankovics Róbert
Jankovics Róbert

A köszöntők után a Zalaegerszegről (Magyarország) érkezett KISZÖV Senior Táncegyüttes foglalta el a táncparkettet, tagjai fergeteges koreográfiáikkal kápráztatták el a közönséget a Harangláb Együttes zenei kíséretével, majd a néptáncegyüttes nyitóműsora után az együttes tagjai táncba vitték a bál résztvevőit.

A bál rendkívül jó hangulatban telt, a vendégeknek pedig tombolanyereményekkel is kedveskedtek a szervezők. A mulatság egészen a hajnali órákig tartott.

Folytatódik az eredményes munka idén is

A bál a legjelentősebb rendezvénye a vukovári magyar egyesületnek, és a meglévő programjaik mellett folyamatosan terveznek újakat is. A tavalyi eredményes esztendő után az idei év is hasonlóan mozgalmas lesz. Székházukon a megvásárlása óta dolgoznak, hogy alkalmassá váljon arra, hogy a megye magyarságának a központja legyen. A parkolás problémáját a szomszédos telek megvásárlásával megoldották, most még a tetőszerkezetet tervezik lecserélni.

Jakumetović Rozália, aki az egyesület vezetése mellett a megyei és a városi magyar kisebbségi önkormányzat első embereként is sokat tesz a megyében élő nemzettársakért, elmondta azt is, hogy a megyei és a városi magyar kisebbségi önkormányzat célja az volt, hogy egy határozott érdekképviseletet alakítsanak ki, ami sikerült is. A tavalyi évben is segítették a megyei magyar egyesületek munkáját, és úgy véli, hogy egy jól működő közösségük van, ami pedig a legfontosabb, hogy tevékenységük eredményeképpen újra hallható magyar szó Vukováron.