Kabaréest Csúzán

186
09-csuza-2

Csúza – A Jókai Mór Magyar Kultúregyesület keretein belül alakult meg nemrég a Pódium Amatőr Színjátszó Társulat, tagjai vasárnap este debütáltak egy egyórás műsorral, amelyben kabaréjelenetek, versek és egy dal is elhangzott.

Csúza is azok közé a drávaszögi magyar falvak közé tartozik, ahol az amatőr színjátszásnak komoly múltja van. Az ötvenes-hatvanas években volt a fénykora, de az 1980-as években is színpadra állítottak néhány darabot.

A kopácsi Arany János Kultúregyesület humoristái már több településen is felléptek, köztük Csúzán is. A kopácsi csapat produkciója adta az ötletet néhány színjátszással kacérkodó csúzainak, hogy ők is valami hasonlót hozzanak létre, ezzel egyúttal felélesztve egy kiveszőben levő régi csúzai hagyományt.

– Többen is vagyunk, akiket már régóta foglalkoztat egy amatőr színjátszó csoport létrehozásának a gondolata. A kopácsiak példáján felbuzdulva arra az elhatározásra jutottunk, hogy megalakítjuk a Pódium Amatőr Színjátszó Társulatot.  Egyelőre mindössze kilencen vagyunk, a legfiatalabb huszonéves, a legidősebb hetven. Kébert Irma néni az 1991 előtti produkcióknak is részese volt, és most is szívesen vállalt szerepet. A gond az, hogy kevés a fiú, így egyes férfiszerepeket lányok játsszák el, de ez nem zavaró, könnyed műfajról van szó, a lényeg a szórakoztatás – nyilatkozta lapunknak Pinkert Ilona, a társulat egyik oszlopos tagja.

 

Vasárnap volt az első előadás

A Pódium múlt vasárnap este mutatkozott be először a csúzai kultúrotthon színpadán, telt ház előtt. A színjátszók izgultak a premier előtt, de a végén rengeteg dicséretben volt részük, ami további munkára ösztönzi őket.

– Az egyórás műsorban kabaréjelenetek, versek és egy dal is elhangzott. Elmondhatom, hogy valóban jól sikerült a bemutatkozásunk, és szeretnénk más településekre is elvinni műsorunkat. A legnagyobb gondunk jelenleg a nekünk megfelelő szövegek hiánya. Egyébként egy nagyon lelkes kis csapatról van szó, így a jövőben újabb jelenetekkel fogjuk majd frissíteni repertoárunkat – mondta Ilona.

A Jókai Mór Kultúregyesület elnöke, Kováts Zsuzsanna ezúton is szeretné megköszönni a színjátszóknak, hogy szabadidejüket feláldozva dolgoztak az előadáson, és további sikeres munkát kíván a csapatnak.

A kabaréjelenetek nagyon tetszettek a közönségnek.

09-csza-kabar