75 godina Népköra iz osječke Retfale

0
12

75. obljetnicu postojanja Mađarsko kulturno društvo Népkör proslavilo je gala programom i podjelom priznanja. U svečanom programu nastupili su mješoviti zbor i plesna sekcija Népköra. Program se završio nezaboravnom produkcijom umjetnika European Operetta iz Budimpešte.

ađarsko kulturno društvo Népkör osnovano je 1946. godine u Osijeku. U početku su sjedište imali u centru grada, a 50-tih godina kupili su jedno zdanje u retfalačkoj Petefi ulici. Kasnije su se preselili u zgradu nekadašnje mađarske škole, gdje i danas imaju sjedište. Neprekidno rade od svoga osnivanja, djelovali su i za vrijeme ratnih godina (1991 – 95.), i u tim teškim vremenima su obilježavali hrvatske i mađarske nacionalne praznike.

Od 1999. godine Népkör organizira manifestaciju pod nazivom Dan Mađara u Osijeku, kao što od 2000. svake godine organiziraju kirbaj na Uzašašće. Aktivni članovi društva ne žaleći svoga vremena, truda, a često niti materijalnih sredstava, nastojali su ostvariti istaknute ciljeve, prvenstveno očuvati materinji jezik, kulturu i narodne običaje Mađara. Osnovali su knjižnicu bogate zbirke, u suradnji s tadašnjom osnovnom školom iz Retfale vodili su dječju folklornu skupinu, a članovi Népköra su predstavljali predstave s velikim uspjehom. Održavali su večeri s nastupima poznatih izvođača, opernih pjevača, glazbene i plesne, ali i književne večeri. Redovno su organizirali dočeke Nove godine, karnevale i vodili razne zabavno-kulturne aktivnosti. Veliki je bio interes bio za tim događanjima, ne samo u krugovima mađarske zajednice već i kod stanovnika drugih nacionalnosti u Osijeku i okolici. Četrdeset godina kasnije osnovan je i mješoviti zbor Népköra, koji i danas uspješno djeluje. Mađarsko kulturno društvo Népkör surađuje s drugim društvima i udrugama u Hrvatskoj i u Karpatskom bazenu. Prije nekoliko godina ponovno je pokrenuta i folklorna skupina.

Daniel Magdika u svome svečanom govoru sažeo je najvažnije rezultate tri četvrt stoljeća djelovanja, ali je govorio i o izazovima i teškoćama.

U izjavi za naš list rekao je kako zbog epidemije mnogi nisu mogli prisustvovati ovome značajnom jubileju dodajući, kako će i mješoviti zbor ove godine slaviti, jer su osnovani prije 35 godina.

Na svečanosti su govore održali i prisutni, koji godinama pružaju potporu i pomažu društvo: Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka i  Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, oboje su s priznanjem govorili o djelovanju društva i čestitali na dugom i uspješnom razdoblju.

impatizerima Népköra (među ostalima Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku, Savjetu za nacionalne manjine Zagreb, DZMH, Róbertu Jankovicsu) izrazili su zahvalnost dodjelom priznanja i plaketa, posebno se zahvaljujući na dugogodišnjem radu u Népköru Mariji Vereš-Kimpf,  dirigentici, bračnom paru Farkaš i Marti Tripolski.

Na svečanom gala programu nastupili su mješoviti zbor i folklorna skupina Népköra. Program je završen nezaboravnom produkcijom umjetnika European Operetta iz Budimpešte.

Obljetnica je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.