70 éves a Csemadok

0
48

Érsekújvárban múlt szombaton a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok megalapításának 70. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget. Az eseményen a Csemadok tagjain és a felvidéki magyarság politikai és civil érdekképviseletén kívül számos külhoni magyar szervezet képviselői is részt vettek, köztük a HMDK képviseletében Hordósi Dániel elnökségi tag és Tarnai Attila, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület alelnöke.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális államtitkára beszédében felidézte a Csemadok létrejöttének körülményeit, kiemelve, hogy az akkori kommunista államapparátus jóváhagyásával és célkitűzései mentén létrehozott szervezet a helyi magyarság érdekvédelmi szervezetévé tudott válni, annak ellenére is, hogy létrehozásakor a kommunista rendszer eleve elutasította ennek lehetőségét.

Az államtitkár leszögezte: a több mint ötvenezer tagot számláló szervezet, amely évente több mint ötezer különféle rendezvényt szervez, egyedülállónak számít a külhoni magyar nemzetrészek szervezetei sorában. Hozzátette: a megmaradást célul maga elé tűző szervezet biztatást ad arra, hogy a Felvidék magyarsága nem marad támasz nélkül a legnehezebb napokban sem. Hozzáfűzte: a Csemadoknak – amely továbbra is bírja a magyar állam, a Magyarországon élők bizalmát és támogatását – fontos szerepe van és lesz annak a közös jövőnek az építésében, amelynek a felvidéki magyarság életében „a lövészárkok ásása helyett előbb vagy utóbb el kell következnie.”

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke ünnepi beszédében felidézte a szervezet történetének legfontosabb pillanatait, rámutatva: a Csemadok sokszor meghatározó szerepet töltött be a felvidéki magyarság önazonosságának megőrzésében, és így a felvidéki magyarság megmaradásában. Elmondta: az 1968-as eseményeket követő félreállítások és az 1970-es évek retorziói dacára a Csemadok végig hiteles tudott maradni, mert hitelét közösségszolgáló tevékenysége biztosította.

A Csemadok, Szlovákia legnagyobb taglétszámú és a felvidéki magyarság legnagyobb társadalmi-kulturális szervezete 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven. Bár az eredeti név rövidítéséből származó Csemadok nevet a folyamatosság megőrzése érdekében megtartotta a szervezet, az jelenleg a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetséget fedi. A Csemadok széles körű, a kultúra és a közélet szinte minden területére kiterjedő tevékenységet folytat.

A Csemadok megalakulása 70. évfordulója alkalmából a szülőföldhöz, a nemzethez és az anyanyelvhez ragaszkodás erősítéséért vállalt küzdelemben való együttműködésért  Hűségért emlékplakettet adományozott a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének. (mti/mt)