56-os megemlékezés és Liszt Ferenc-kiállítás

202
08-Rijeka

Rijeka – A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületében október 22-én, szombaton emlékeztek az 1956-os forradalom eseményeire, valamint Liszt Ferencre születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. A nagy zenész életével és művészetével kapcsolatos kiállítást is ekkor nyitották meg.

A rijekai magyarok 56-os megemlékezésén Szuperina Éva, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének oszlopos tagja beszélt az esemény jelentőségéről.
– Az eseményen jelen volt Giacomo Scotti is, aki elmondta, hogy a forradalom alatt ő mint újságíró Rijekában tartózkodott, és arról is szólt, milyen fontos állomása volt a város az idegenbe távozni kényszerülő forradalmároknak, családjaiknak. Városunkon keresztül lehetett eljutni Ausztriába, Olaszországba, naponta 4-5 vonat szállította tovább Rijekából a menekülő magyarokat – mondta Viola Éva, a szervezet elnöke a rendezvényről, aki hozzátette azt is, hogy a megemlékezést kibővítették egy, a Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett kiállítással.
Torić Valériának a világhírű zeneszerző személyiségéről és művészetéről szóló ismertetője után Liszt-szerzeményeket hallgattak, majd az életét bemutató plakátokból összeállított kiállítást nyitották meg.
– A plakátokat a budapesti Országos Levéltár bocsátotta rendelkezésünkre – közölte Viola Éva.