5,4 milliárd kúnával tartoznak a kórházak

152
BELFLD-KORHAZ

Az egészségügyi intézmények működéséről szóló beszámolót múlt heti ülésén fogadta el a Horvát Egészségügyi Intézet (HZZO) igazgatóbizottsága. Ebből kiderült, hogy a horvát egészségügy legnagyobb adósai a kórházak, az összes tartozás 85 százalékát az általuk felhalmozott tartozások teszik ki – írta a Glas Slavonije.

A 65 horvát kórház a 2011-es évet mintegy 4,6 milliárd kúnás tartozással kezdte. A HZZO-nál azt nem hozták nyilvánosságra, hogy melyek azok az intézmények, amelyeknél a legnagyobb a veszteség, és azt sem, hogy egy-egy intézmény mire költi a pénzét. A legtöbb kórházi tartozást egyébként a gyógyszerekre és orvosi kellékekre halmozták föl, erre a gyógyszergyártók és az orvosi kellékeket forgalmazó cégek képviselői is figyelmeztették az Egészségügyi Intézet vezetőit. A gyógyszerészek egyesületének az elnöke, Saša Cvetojević szerint a legnagyobb intézményeknél a legnagyobb a különbség a bevételek és a kiadások között, és mivel a kiadások mindig nagyobbak a bevételnél, így nem várható, hogy bármikor is rendezni tudják adósságukat. Azt kérte, hogy az Intézet részletesen vizsgálja ki a kórházak pénzügyi helyzetét. Cvetojević a Glas Slavonije-nak azt is elmondta, a korábbi beszámólók arról szóltak, hogy a kórházi adósságokat a tavalyi ellenőrzéseknek köszönhetően 2010-ben 290 millió kúnával csökkentették. De ezek szerint csak a gyógyszertári rendszer stabilizálódott, a kórházaknál nem javult a helyzet.

Az intézet vezetőségi ülésén az is elhangzott, hogy a kórházak tavaly jóval nagyobb bevételhez jutottak, csak a kiegészítő biztosításból 982,4 millió kúnára tettek szert, ami 43 százalékkal több volt, mint 2009-ben, de ezek szerint még mindég nem volt elegendő ahhoz, hogy kilábaljanak a veszteségekből.