U Baranji se kuha najbolji fiš u cijelome Karpatskom bazenu – Erik Munk iz Luga obranio je naslov

U subotu je na Zelenom otoku u Batini održano Natjecanje u kuhanju fiša Karpatskog bazena, gdje je ukupno 21 ekipa iz sedam država omjerila svoje kulinarsko umijeće u pripremanju najpoznatijeg hungarikuma, fiša. Erik Munk iz Luga obranio je, već jednom u 2016. godini osvojen, naslov prvaka u kuhanju fiša Karpatskog bazena.

Unatoč užarenoj vrućini, najbolji kuhari sedam zemalja oduševljeno su se „borili“ na Natjecanju u kuhanju fiša Karpatskog bazena. Ovo je jedno takvo stručno natjecanje, koje je bez premca u svojoj vrsti. S obzirom da njegovo organiziranje obuhvaća cijeli Karpatski bazen, pridonosi i jačaju međusobnih kontakata Mađara koji žive u različitim zemljama.

Natjecanje je organizirala Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) i Udruga mladih Lug u suradnji sa Državnim tajništvom za nacionalnu politiku, začetnik ideje bio je Rudolf Forschner, majstor-kuhar i gastronomski stručnjak. Ovdje su došle takve osobe, iz svih dijelova Karpatskog bazena, koje su se ranije već dokazale, te kao najbolji, dostojanstveno predstavljaju svoj kraj na istaknutom hungarikum natjecanju, u pripremanju fiša.

Nakon poslušanih himni i podizanja zastava, sudionike je prvi pozdravio Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, potom je govor održala Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku pri Vladi Mađarske, koja je u ime glavnoga sponzora Árpáda Jánosa Potápia, državnog tajnika za nacionalnu politiku, svečano otvorila manifestaciju. Predsjednik žirija je ekipama pročitao pravila natjecanja i zaželio im pravednu borbu. Ekipe su započele s kuhanjem, dok su na pozornici folklorne skupine iz Batine, Laslova, Suze i južne Baranje prezentirale bogatu tradiciju Mađara iz Hrvatske.

Fiš  je vrednovao renomirani žiri

Ako znaju već dva čovjeka, onda to više nije tajna – čulo se od kuhara, kada bismo ih pitali koja je, zapravo, tajna pravoga fiša. Naravno, tajna je ta, da nema tajne, svaki kuhar, svake regije zaklinje se za svoj način i svoje sastojke, i to je tako uredu. Koliko ljudi, toliko ukusa. Upravo zbog toga, žiri nije imao jednostavan posao u odabiru najboljega fiša. Predsjednik žirija bio je István Opoczky, majstor-kuhar nagrađen za životno djelo, a daljnji članovi su Rudolf Forschner, gastronom i začetnik ideje natjecanja, Ferenc Lévai, glasnogovornik Stručne organizacije akvakulture i ribarstva Mađarske i Aron Keteš, glavni kuhar Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku.

Kriteriji su bili visoki, vrednovali su se boja, tekstura, okus i još druge stavke. U međuvremenu, jedan drugi žiri (Szanela Prosszer Horvatin, tajnik DZMH, Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž iz redova Mađara, kao i Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH) imao je zadatak odabrati najljepše postavljeni stol i najljepše dekorirano mjesto kuhanja.

Na različite načine pripremani fiš, uglavnom se kuhao u kotlićima, ali je jedna ekipa iz Zakarpatske oblasti (Ukrajine) odabrala posebno posuđe, odnosno fiš su pripremili u poklopljenoj keramičkoj posudi.

Pehar je ostao u Baranji

Žiri je vrednovao brončanom, srebrnom ili zlatnom medaljom skuhani fiš svake ekipe, od četiri zlatom nagrađene ekipe, na kraju je odabran prvak, Erik Munk iz Luga, tako se pehar vratio njemu, a time i naslov prvaka Natjecanja u kuhanju fiša Karpatskog bazena.

-Za mene će ostati vječna uspomena kada sam 04. lipnja 2016. godine u Balatonszárszóu prvi puta osvojio Natjecanje u kuhanju fiša Karpatskog bazena. Od tada je prošlo šest godina, sudjelovao sam na brojnim natjecanjima, kada sam, sada opet 04. lipnja, ovdje u Batini, uspio po drugi puta dospjeti na vrh najpoznatijeg natjecanja u kuhanju fiša. Ovaj uspjeh je izvrstan osjećaj, naime među natjecateljima iz sedam zemalja, baranjski fiš, naš fiš paprikaš je najbolji – izjavio je Erik.

Erik je rekao i kako ozbiljno razmišlja o tome da svoju ljubav prema kuhanju ne primjenjuje samo na natjecanjima i na zamolbe drugih, već ima i marketinške ideje kako bi baranjski fiš što više ljudi kušalo.

Program je ostvaren uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Zaklade Bethlen Gábor, Izsáki Házitészta Kft-a i obiteljskog podruma Sabo iz Karanca.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.