40. obljetnica osnutka DVD-a Novi Bezdan

171

Prošli tjedan je Dobrovoljno vatrogasno društvo Novi Bezdan proslavilo 40. obljetnicu osnutka. Manifestacijom  se odala počast najstarijim vatrogascima, uključujući devet članova utemeljitelja.

Jubilarna skupština održana je u Domu kulture u Novom Bezdanu, gdje je i sjedište lokalnog vatrogasnog društva. Događaju je prisustvovalo gotovo dvadesetak vatrogasnih društava iz Baranje i Slavonije s kojima DVD Novi Bezdan njeguje dugogodišnju vezu. Sjednici su sudjelovali saborski zastupnik Mađara, Robert Jankovics, načelnik općine Petlovac, Milan Knežević, župnik, Robert Kirhofer, a predstavila se i županijska vatrogasna služba.

Na sastanku je Robert Kovač, predsjednik DVD-a Novi Bezdan, pozdravio okupljene i izvijestio o aktivnostima organizacije.

Rekao je da svake godine organiziraju zabave tzv. „Emberbál”,i  da su prošle godine sudjelovali na nekoliko vatrogasnih natjecanja, i pritom osvojivši drugo mjestu u Petlovcu . Društvo u sezoni žetve dežura kako bi spriječili moguće požare u Novom Bezdanu i obližnjim naseljima. U 2019. godini osam mladih članova organizacije položilo je vatrogasni ispit.

– DVD Novi Bezdan trenutno ima oko šezdesetak članova, od toga 41-og vatrogasca. U selu s tristotinjak stanovnika to nije loše – rekao nam je predsjednik udruge.
Na sastanku su odali počast najstarijim vatrogascima, među kojima su bili devet članova utemeljitelja: Jožef Kubik, Ferenc Horvath, Andraš Palinkaš, Jožef Kolar, Pal Bognar, Janoš Seleši, Janoš Hafner, Laslo Horvath i Bela Kifer. Priznanje su dobili i oni koji su članovi DVD-a Novi Bezdan dvadeset godina, kao i mladi, koji sudjeluju na natjecanjima. Zahvalnica je dodijeljena sponzorima uključujući kulturnu udrugu Novog Bezdana, čiji je ženski zbor predstavom i tortom iznenadio pristune.

Na proslavi obljetnice bilo je riječi i o 40 godina staroj povijesti društva. Robert Kovač rekao je da su godinu dana nakon osnivanja 1980. godine nabavili 5000-litarski spremnik za gašenje požara, koji je i danas u upotrebi i dalje u dobrom stanju, ali imaju i kamion. Potrebna im je, međutim, obnova skladišnog prostora, u čemu im je načelnik općine obećao pomoći.