320 millió az árvízkárokra

0
286
arviz

A múlt heti kormányülésen Jadranka Kosor kormányfő bejelentette, hogy december 16-án megkezdik az árvízkárok után járó kártérítések kifizetését. Az állam a magántermelőknek a károk 23,69 százalékát téríti meg.

Az idén valóban rájár a rúd a mezőgazdászokra, hiszen például egy hónap alatt lehullott az egész évi átlagos csapadékmennyiség. A sáros földek miatt késett az őszi betakarítás, és a vetést sem tudták sok helyütt időben befejezni. A nemrég lehullott csapadék miatt újabb folyók léptek ki medrükből, vidékünkön pedig újra számos területen víz áll a termőföldeken, így sokan megörültek a hírnek, hogy elszenvedett kárukat némiképp mérsékelni fogja az állam.

07-arvizkarok– A Bellyei járás területén nagy károkat okozott az árvíz. A termőföldek nagy része víz alatt volt, úgyhogy mi a károkat 85 százalékosra becsültük. Kárfelmérésünket az illetékes bizottság és a minisztérium is elfogadta, egyedül a magyar kisebbség parlamenti képviselője, Sója Dénes kérte, hogy ne fogadják el jelentésünket, amit a minisztériumnál szerencsére nem vettek figyelembe. Járásunkban az emberek folyamatosan érdeklődnek a kártérítés felől, de egyelőre mi is csak a sajtóértesülésekre hagyatkozunk. Azt tudjuk, hogy a kifizetéseket december 16-ával kezdi meg a minisztérium. Azt megígérhetem, hogy amint a járás megkapja a ránk eső összeget, az eddigi gyakorlatnak megfelelően mi azonnal fizetni fogunk. Az előző években nevetségesnek nevezhető, 5-6 százalékos kárt térítettek csak, idén viszont 24 százalékra számíthatnak a termelők – mondja Markos Sándor, a Bellyei járás mezőgazdasági bizottságának elnöke, aki hozzáteszi, elég sovány vigasz a kártérítés, hiszen sok helyütt újra víz áll a vetéseken.

Egy ilyen katasztrofális év után a termelőknek nem marad más, csak a remény, hogy a 2011-es esztendő már csak jobb lehet.

 

Markos Sándor szerint a Bellyei járás által készített kárfelmérést megkérdőjelező Sója Dénes a saját járásában rosszul becsülte fel a károkat, és elsősorban ezért fordult a minisztériumhoz. Terve az volt, hogy a többi járás, így a bellyei is, legyen szolidáris a hercegszőlősivel, vagyis azok ne kapják meg a teljes összeget az államtól, hanem utalják azt át a hercegszőlősinek, ahol túlságosan kevés kárt állapított meg a bizottság.