3000 kúnás egyszeri támogatás a magyar általános iskolák első és ötödik, valamint az eszéki HMOMK középiskoláinak első osztályaiba iratkozó diákok szüleinek a HMDK-tól a következő tanévtől

0
588

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének mindig is szívügye volt a magyar oktatás, ezért szervezetünk vezetősége a napokban úgy döntött, hogy idén ősztől, tehát a következő, a 2019-2020-as iskolaévtől minden magyar általános iskolába iratkozó elsőst és ötödikest, valamint az eszéki magyar központ (HMOMK) középiskolájába iratkozó elsős diák szüleit egyszeri, 3000 kúnás támogatásban részesíti – közölte Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.

Horvátországban magyar tannyelvű oktatási intézménybe az óvodától a középiskoláig közel 400 gyermek jár, további mintegy 700 úgynevezett anyanyelvápolásként, heti néhány órában tanulja a magyar nyelvet, kultúrát, néptáncot.

Hivatalos adatok szerint a születéscsökkenés és a nagymértékű elvándorlás miatt Horvátország-szerte 6 iskolát zártak be tavaly azért, mert elfogytak a tanulók, valamint 117 oktatási intézmény egyetlen új diákkal sem gyarapodott a 2018-2019-es tanév kezdetén. Eszék-Baranya megye, ahol a tömbmagyarság él, népességcsökkenés szempontjából egyike a legveszélyeztetettebb megyéknek Horvátországban. A magyar iskolákba iratkozók korábbi jelentős csökkenését sikerült mérsékelni, a létszám egy ideje stagnál, ez többek között a HMDK és a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma támogatáspolitikájának is köszönhető.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége mindig is kiemelt fontosságúként kezelte a horvátországi magyar oktatásügyet, mert azt megmaradásunk egyik zálogának tartja. A HMDK volt az, amely először részesítette beiskolázási támogatásban a magyar iskolába iratkozó elsősöket, ezt folytatja azóta is a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma.

Jankovics: „A következő években nemcsak folytatni, hanem többszörösére szeretnénk emelni azon szülők anyagi támogatását, akiknek a gyermekei magyar iskolába járnak és magyar nyelven tanulnak Horvátországban”

– Fontosnak tartjuk a szülők további ösztönzését, hogy gyerekeiket magyar iskolába járassák, ezért döntöttünk úgy, hogy ősztől 3000 kúnás egyszeri beiskolázási támogatásban részesítjük a magyar általános iskolába iratkozó elsős és ötödikes, valamint az eszéki magyar központ középiskolájába iratkozó elsős diákokat a 2019/2020-as tanévtől. Az előző években nagy nehezen sikerült megállítani a diákok számának a csökkenését iskoláinkban. Ez tehát minden eddiginél nagyobb támogatás, és nem kell elfelejteni, hogy e mellett a Magyar Kormány és a HMPF által további jelentős támogatásban részesítjük a magyarul tanuló diákok szüleit. Ezt a támogatást a következő években nemcsak folytatni, hanem többszörösére szeretnénk emelni – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki hozzátette, a horvátországi magyarság szempontjából meghatározó fontosságú az anyanyelvi oktatás.

A HMDK beiskolázási támogatásával kapcsolatos részletekről egy későbbi számunkban írunk majd.