25 godina postojanja DZMH ogranka Istarske županije

0
3

Održan je Tjedan mađarske kulture u Puli, u okviru manifestacije održala se i proslava 25 godina postojanja DZMH ogranka Istarske županije.

Tjedan mađarske kulture u Puli najznačajnija je manifestacija DZMH ogranka Istarske županije, ovogodišnji je već 21. po redu, organizirali su ga u suradnji sa Mađarskim kulturnim društvom Móricz Zsigmond.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali Zsófia Gyöngyös, prva savjetnica veleposlanstva Mađarske u Zagrebu, Bruno Cergnul, zamjenik gradonačelnika Pule, Tea Batel, pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, kao i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara.

- Reklám -

U okviru kulturnog programa održanog u Domu hrvatskih branitelja – nekadašnjem Mornaričkom kasinu – nastupile su plesne skupine mađarskih kulturnih udruga iz Dalj Planine i Korođa, kao i plesna skupina iz Umaga 50+ Csillagok. Održana je i jedna prigodna izložba. Svečanost je završila podjelom odlikovanja i zahvalnica.

Najveći dio ogranaka DZMH se nalazi u Baranji i Slavoniji, ali ima puno ogranaka udaljenih od većinskog mađarskog stanovništva, koja funkcioniraju u raspršenoj mađarskoj zajednici. Jedan od takvih je i DZMH ogranak Istre, koja je osnovana među prvim ograncima, još 1996. godine sa sjedištem u Puli, ali joj djelokrug obuhvaća cijeli istarski poluotok. Udruga ima sve manje članova, što uopće ne olakšava funkcioniranje, ali tradicionalne programe i dalje organiziraju.

Za DZMH je važno da Mađari koji žive u malim zajednicama očuvaju svoj identitet, mađarski jezik i mađarsku kulturu, tako je i u najtežim trenucima nastojala dati potporu ogranku DZMH sa sjedištem u Puli, i tako će to biti i u budućnosti.