2022. bila je godina obnove Prosvjetnog centra Mađara u Osijeku

11

U Prosvjetno-kulturnom centru Mađara (PKCM) u Osijeku u potpunosti je obnovljen vrtić, mreža električnih instalacija, modernizirana je dvorana za priredbe i oličena sportska dvorana.

Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku otvoren je 1999. godine. Od tada su brojne generacije napustile prostorije Centra, u međuvremenu su se usmjerenja u srednjoj školi, u stupu Centra, mijenjala, a bio je i domaćinom ozbiljnih kulturnih i drugih programa. Zub vremena ostavio je otisak na zgradi, obnova je bila neophodna.

Vlada Hrvatske je u suradnji s nacionalnim manjinama koje žive u državi izradila i, krajem 2020. godine, prihvatila jedan operativni program s ciljem pomaganja nacionalnih manjina u opstanku, kao i da cijela zajednica što točnije sagleda prioritete narednog razdoblja. Dio programa koji se odnosi na mađarsku zajednicu u Hrvatskoj, prihvaćen je na prijedlog DZMH.

Obnove koje su se odvile u Prosvjetnom centru, rezultat su ovoga operativnog programa, kroz instituciju nas je proveo ravnatelj centra pokazujući nam unapređenja.

– 2022. bila je godina renoviranja. Zahvaljujući operativnom programu, u potpunosti smo obnovili vrtić – kupili smo novi namještaj, didaktička sredstva. Pojačali smo električne instalacije, u zadnja dva desetljeća sustav je bio izložen pojačanim opterećenjima. Sportsku dvoranu smo oličili. S obzirom da nismo samo obrazovni, već i kulturni centar, imali smo potrebu za jednom dvoranom za priredbe koja odgovara očekivanjima 21. stoljeća. Opremili smo ju modernom zvučnom i svjetlosnom tehnikom, proširili veličinu pozornice i kupili nove stolice.

Sada već možemo izjaviti da je dvorana za priredbe u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara, ne samo u Osijeku već i u regiji, najljepša i najmodernija. Dugujemo zahvalu Róbertu Jankovicsu, saborskom zastupniku Mađara, koji je svjestan toga da je jedan od kamena temeljca našega opstanka obrazovanje na materinjem jeziku – izjavio je za naš list Janoš Andoči, ravnatelj Prosvjetnog centra.

Janoš Andoči

Odgoj na materinjem jeziku započinje već u vrtiću

Vrtić u mađarskom centru u Osijeku jedan je od najpoznatijih ovakvih institucija, naime gotovo neprestano imaju previše prijavljenih. Trenutno je u dvije vrtićke grupe raspoređeno ukupno 45 djece.

– Zahvaljujući obnavljanju, jedan od najmodernijih vrtića u regiji upravo je naš vrtić i jako smo ponosni na to. Znamo koliko je važno da se očuvanje mađarskog jezika i identiteta započne već u vrtićkoj dobi, a sada su svi tehnički uvjeti za to osigurani. Imamo cjelodnevni, 10-ero satni program, s četiri obroka dnevno – doznali smo od odgojiteljice Emeše Ilić.

Odgajanje i obrazovanje na materinjem jeziku mora imati takve temelje koji su atraktivni svim očekivanjima koja iskazuju mađarski roditelji u Hrvatskoj i zadovoljavaju sve potrebe modernog doba. Svemu tomu, Mađarski prosvjetni centar u Osijeku u potpunosti udovoljava.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.