„2020- godina je u svakom pogledu bila teška godina, ali je nama ipak donijela uspjehe“

0
21
Jankovics Róbert

Na 2020. godinu je bez dvojbe svoj pečat ostavila epidemija korona virusa, što je svima nama otežalo život. Svakodnevne aktivnosti smo prilagodili situaciji. Što se tiče razvoja, oni se na račun nas Mađara u važnim udrugama, institucijama ni sada nisu zaustavili, i održali smo više svečanosti otvaranja. I usred takvih okolnosti, postigli smo takoreći povijesni uspjeh na parlamentarnim izborima, dobili smo takvu podršku od mađarske zajednice ovdje, koju prije niti jedan kandidat nije dobio – rekao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, saborski zastupnik, u svome osvrtu na 2020-tu godinu.

Prema zastupniku, 2020-ta godina je ta koje se mnogi neće rado prisjećati, epidemija korona virusa je na svakoga stavila svoj pečat, tako i na život mađarske zajednice u Hrvatskoj.

– Nažalost, već i u ožujku, umjesto da smo planirali dostojno obilježavanje praznika 15. ožujka, morali smo raditi na nabavi zaštitnih sredstva za ovdašnju mađarsku zajednicu, i riješavanje problematike organizacije putovanja na posao preko mađarsko-hrvatske granice.

- Reklám -

Unatoč mnogim problemima, uspjeli smo uspostaviti takve okolnosti, politički i u drugom smislu, koje su mađarsko jedinstvo u Hrvatskoj dalje ojačali – rekao je Róbert Jankovics, i kako je naglasio da je prvenstveno mislio na parlamentarne izbore 5. lipnja, na kojima su kandidat DZMH i njegov zamjenik postigli rekordan broj glasova, koliko do sada još niti jedan mađarski kandidat nije postigao.

Kandidat DZMH i njegov zamjenik postigli rekordan broj glasova

– Ovime smo ponovno postigli odlučujuću ulogu u hrvatskom Saboru i nadalje možemo ostati partneri hrvatskoj Vladi, koja je dalje jačala naše partnerstvo sa mađarskom Vladom – istaknuo je Jankovics.

Kako je rekao, kao rezultat toga, iz potpora mađarske i hrvatske države i u ovako teškoj godini kao što je bila 2020., dalje su se nastavila ulaganja u za nas Mađare važne udruge, ustanove, te smo tako imali više svečanih otvorenja. U Vardarcu se u potpunosti završila obnova etno kuće, kao što se obnovilo i sjedište ogranka DZMH. Pod svečanim okolnostima uspjelo se otvoriti i sjedišta ogranaka u Kotlini, Novom Bezdanu i Vinkovcima, kao i svečanu dvoranu Kossuth-kuće u Suzi. U Laslovu je završena obnova velike dvorane Doma kulture i DZMH je poduprla i opsežnu obnovu lovačke kuće. Ali bismo mogli spomenuti i izgradnju parkirališta u sjedištu  ogranka u Vukovaru ili obnovu brekinskog Doma kulture – rekao je Jankovics.

Prošle godine je pokrenuto više velikih projekata, koji će se završiti ove godine: istaknuo je izgradnju Mađarske kuće u Kopačevu, također su u tijeku i obnove nekoliko crkava i ostvarila su se i mnoga manja ulaganja.

Kotlina, Vardarac, Draž, Podolje

– Jedan od najvažniji događanja prošle godine je bilo svečano otvaranje vrtića u Kopačevu, koji je zahvaljujući lobiranju DZMH-a izgrađen iz sredstava hrvatskog državnog proračuna. Od sredstava mađarske države kupili smo jednu nama bitnu nekretninu u Lugu, Vitéz-kuću, za koju imamo velikih planova – rekao je predsjednik DZMH.

-Izuzetno čvrst odnos imamo sa mađarskom Vladom, a s premijerom Viktorom Orbánom, dijalog je kontinuiran. Zahvaljujući zajednički formuliranom akcijskom planu naša zajednica doživjela je do sada nikada pruženu potporu. Pored toga i prošle godine je bila uspješna animacija gospodarskog programa putem regionalne i gospodarske razvojne strategije DZMH, koja je u tijeku već od 2017. godine, i zahvaljujući kojoj se prošle godine ostvarilo 18,6 milijuna kuna ulaganja u gospodarstvo, što držimo od ogromnog značaja, osobito u jednoj takvoj godini, kao što je bila prošla – dodao je.

Jedan od najvažniji događanja prošle godine je bilo svečano otvaranje vrtića u Kopačevu, koji je zahvaljujući lobiranju DZMH-a izgrađen iz sredstava hrvatskog državnog proračuna.

Predsjednik drži ogromnim rezultatom za DZMH i mađarsku zajednicu u Hrvatskoj, da je hrvatska vlast proglasila ravnateljem Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina pri zagrebačkom Ministarstvu znanosti i obrazovanja Nándora Csapóa, predsjednika Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj. Ovaj ključni ured dosada nije postojao, prije spomenuti sektor u ministarstvu je na zahtjev DZMH i Kluba zastupnika nacionalnih manjina izdignut do ranga ravnateljstva.

Nandor Čapo

Dodao je, da su nacionalni programi, zahvaljujući odličnoj suradnji Plenkovićeve vlade i predstavnika manjina, prošle godine sudjelovali u rekordnim iznosima poticaja, pa tako i Mađari.

-Nažalost, prošle godine, kada su konačno naše udruge dobile pozamašna sredstva za svoje funkcioniranje i održavanje događanja, zbog epidemije korona virusa, znatno manji broj kulturnih događanja se održao, što je uzrokovalo probleme u primjeni dobivenih sredstava. Vijeće manjina je prilagodivši se nastaloj situaciji modificiralo kriterije primjene sredstava, pa se veći dio iznosa namijenjenih manifestacijama i kulturnom amaterizma može preusmjeriti u ulaganja, za koja inače ne bi ni bilo sredstava, tako su nam udruge mogle promijeniti svoje uvjete poslovanja – rekao je.

Prošle godine je pokrenuto više velikih projekata, koji će se završiti ove godine: istaknuo je izgradnju Mađarske kuće u Kopačevu

-Ovako, iako je to u svakom pogledu bila jedna teška godina, za nas je ipak donijela uspjeha – dodao je saborski zastupnik.

Što se tiče planova za 2021. godinu, rekao je da nastavljaju s poslom zaštite prava na svim poljima koja služe interesima Hrvatske i visokoobrazovanih Mađara.

Od sredstava mađarske države kupili smo jednu nama bitnu nekretninu u Lugu, Vitéz-kuću

-Ono što je sigurno jeste da nam se život još neko vrijeme neće vratiti u naviknutu kolotečinu, pa s obzirom na to trebamo i planirati. Pod ovakvim uvjetima se pripremamo za proljetne lokalne izbore, što će biti noviji politički izazov. Jako je važan i popis stanovništva koji počinje u travnju, na kojega ćemo skrenuti pažnju u kampanji koja počinje idućih tjedana, ali ćemo vas o tome konstantno izvještavati u nadolazećim tjednima. Mogu reći, da je period koji je pred nama vrlo uzbudljiv i mogu obećati da ćemo i dalje raditi na tome, da se održi jedinstvo Mađara u Hrvatskoj i da ono dalje jača – zaključio je predsjednik osvrt na godinu.