2020-ban megszűnik a határellenőrzés?

0
241

Az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya minden bizonnyal a tagállamok közti belső határok eltörlése, amiről az 1985-ben megkötött schengeni egyezmény rendelkezik. A tervek szerint Horvátország 2020-tól válhat a schengeni térség részévé, aminek köszönhetően megszűnik a határellenőrzés a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon. Kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére.

Nagy Mónika

Nagy Mónika rendszeresen jár át a horvát-magyar határon, ennek ellenére úgy gondolja, hogy a határellenőrzés eltörlése nem feltétlenül pozitív dolog.

– A határellenőrzés eltörlésével ugyan megszűnik a várakozás az átkelőknél, de ez azt is jelenti, hogy lényegében szabadon mozoghat bárki az országok között, ami számomra aggodalomra ad okot. A migráció megfékezése is nehezebb lehet így, valamint mivel a határhoz közel, Újbezdánban élek, ismerve a magyarországi helyzetet, aggódom, hogy megnövekszik majd a bűnözés a vidékünkön is, ha nem ellenőrzik majd azt, hogy ki és mikor érkezik az országba – mondta Mónika.

Gerstmájer Dániel

A schengeni övezetbe való belépésnek vannak jó és rossz oldalai is, állítja Gerstmájer Dániel Vörösmartról.

– Havonta járunk Mohácsra különféle okokból, de igyekszünk kerülni a hétvégéket, mivel olyankor a határon több órás várakozással is számolnunk kellene. Örülök, hogy ez az ország schengeni övezethez való csatlakozásával megszűnik, ugyanakkor bízom benne, hogy ez nem vezet majd a határőrök tömeges elbocsátásához, hiszen az országban így is túl sok a munkanélküli – nyilatkozta Gerstmájer Dániel.

Várnai Katalin

Várnai Katalin Bellyén él, tapasztalatai szerint a határátlépés gyakran hosszadalmas, ezért üdvözli a határellenőrzés eltörlését és örül az ország schengeni tagságának.

– Nem járok túl gyakran külföldre, de bosszantó, ha sokat kell várni a határon, főleg akkor, ha sietni kell valahová, mondjuk egy menetrend szerinti buszra. Bosszantó az is, hogy buszos határátlépéskor mindenkit leszállítanak a járműről az időjárási viszonyoktól függetlenül, és csak egyesével lehet átmenni a határon. Éppen ezért támogatom az ország csatlakozását a schengeni övezethez, amivel az ilyen problémák várhatóan megszűnnek majd – mondta lapunknak Katalin.

Ernszt József

A hercegszőlősi Ernszt József is elsősorban a határ gyors átlépése miatt támogatja az unió belső határainak megnyitását. József úgy véli, hogy a schengeni egyezményhez való csatlakozás jó hatással lehet a gazdaságra is. (hd)