1956-ra emlékeztek a spliti, az isztriai és a bellyei magyarok

190
08-split-1

Split, Poreč, Bellye – A 20. századi magyar történelem jelentős eseményéről, az 1956-os forradalom kitöréséről több magyar szervezet, köztük a HMDK Split-Dalmát és Isztria megyei, valamint a bellyei egyesülete is megemlékezett.

A magyar forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján a HMDK Split-Dalmát megyei egyesületében is megemlékeztek az 56-os eseményekről. A szombat délutáni összejövetelen az egyesület tagjai, Fontányi Árpád, Bajai József és Milaszino-vics Csilla idézték fel az 55 évvel ezelőtti eseményeket.
– A vezetés és a tagság is fontosnak tartja, hogy a magyar nemzeti ünnepekkel kapcsolatos eseményeket számon tartsuk, azokról beszéljünk. Ötvenhat azért is fontos, mert az óriási szovjet túlerő ellen küzdő szabadságharcosok hősiessége világszerte megbecsülést szerzett a magyar népnek – mondta Kollár István, a HMDK Split-Dalmát megyei egyesületének elnöke.
A rendezvényen vendégként jelen volt Medurić-Horvát Erzsébet, a HMDK Šibenik-Knin megyei egyesületének elnök asszonya, valamint Jankovics Róbert, a HMDK országos elnökségének ügyvezető elnöke is.
Poreč
A HMDK Isztria megyei alapszervezete a hétvégén Poreč városában emlékezett meg az 1956-os magyar forradalomról.
Az 56-os eseményekről Lőcsei József, a szervezet elnöke tartott rövid ismertetőt.
Bellye
A HMDK bellyei alapszerveze-tének a tagsága is megemlékezett az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról. Főbb eseményeivel kapcsolatban Varga Gábor, Ranogajec Ilonka, Tibor Anna, Tibor-Kovács Szilvia, Periskics Margit és Sárác János olvastak föl ismertetőket, visszaemlékezéseket.
– A HMDK bellyei alapszerveze-tében továbbra is heti rendszerességgel tartjuk összejöveteleinket. Nemzeti ünnepeinkre tematikus filmek vetítésével, az eseményekről szóló összefoglalók felolvasásával emlékezünk – mondta Sárác János, az alapszervezet titkára.