1956-ra emlékeztek a horvátországi magyarok is

458
08-Budapest-56

Az 1956-os forradalom évfordulóján a Magyarország határain kívül élő magyarok is minden évben megemlékezéseket, alkalmi műsorokat szerveznek, így a horvátországiak is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulóján világszerte megemlékezéseket tartottak. Olyan vidékeken is, ahol csupán szórványban élnek nemzettársaink.
Eszéki magyar diákok Budapesten
A Rákóczi Szövetség szervezésében minden évben több mint ezer határon túli diák vesz részt a budapesti, elsősorban a műegyetemi megemlékezéseken. Andócsi János, az eszéki magyar iskolaközpont történelemtanára ezúttal is négy középiskolást vitt a forradalom kitörésének helyszínére.
– Fontos, hogy a horvátországi magyar diákok megismerjék a diktatúra működését és az 1956-os forradalom legfontosabb jellemzőit. Nagy hangsúlyt fektetek arra is, hogy a diákok megismerjék a magyarság többi sorsfordító eseményét, és kritikusak legyenek minden olyan rendszerrel szemben, amely az egyén szabadságjogait korlátozza – mondta Andócsi János.
A budapesti látogatás alkalmával a diákok bejárták a Terror Házát, ismerkedtek a város nevezetességeivel, és a Szent Koronát is sikerült megnézniük.
A tengermelléken
A bolsevik diktatúra elleni felkelés évfordulójáról a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületében sem feledkeztek meg. Az aktivisták egy kiállítást nyitottak meg ezen a napon, amelyen Kovács Mária horgolt munkáit és Szmilyanics Anikó fafaragásait lehetett megtekinteni. A szombat délután a magyar zene és a baráti beszélgetések jegyében telt.
A Split-Dalmát megyei HMDK- egyesületben az 56-os forradalom és szabadságharc eseményei mellett a szervezet megalakulásának 16. évfordulójáról is megemlékeztek, valamint arról is, hogy pontosan egy éve alakult a Bóbita gyermekcsoport és a Dankó Pista nevét viselő kórusuk is.
– Az ünnepi műsorban mindkét csoportunk fellépett, valamint a városban működő macedón egyesületet is meghívtuk, akiknek a képviselői szintén bemutatkoztak – nyilatkozta lapunknak Kollár István, az egyesület elnöke.

Zágrábban

Október 22-én a zágrábi magyar nagykövetség a Mimara Múzeum épületében adott ünnepi fogadást, ahova a horvátországi magyar szervezetek, egyesületek, intézmények képviselői is meghívást kaptak. A házigazda nevében Magyar József, a nagykövetség első embere üdvözölte az egybegyűlteket.
Másnap az Ady Endre Magyar Kultúrkör szervezésében emlékeztek a fővárosi a magyarok: a szervezet keretei között sikeresen működő színjátszó csoport a Szabad Kossuth Rádió Budapest című összeállításával állt a közönség elé. Előtte Selman Mariann köszöntötte a vendégeket, akik között a zágrábi nagykövetség első beosztottja, Magyar József úr is ott volt.

Bellyén

A HMDK bellyei alapszervezete az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is megemlékezett az 56-os eseményekről. Elsőször a szervezet elnöke, Varga Gábor olvasott föl egy összefoglalót a legfontosabb történésekről, majd egy, a forradalomról készült dokumentumfilmet tekintettek meg.