Együttműködő horvátországi kisebbségek

378

A Markovac Našički településen működő Franjo Strapač szlovák kultúregyesület táncegyüttesei augusztus végén vendégszerepeltek a várdaróci néptáncfesztiválon, ezt a meghívást viszonozva a hét végén az Alfalusi Ifjúsági Néptánccsoport mutatkozhatott be a szlovák kisebbség rendezvényén.

A Markovac Našički településen működő szlovák kultúregyesületet 1973-ban alakították. Aktív tagjaik száma jelenleg 110, akik három korosztályban táncolnak, énekkaruk és zenekaruk is van. Repertoárjukban több mint 60 koreográfia szerepel, amelyek felölelik Szlovákia szinte minden régióját. A tánc és a hagyományok iránti szeretetüket nemcsak itthon, hanem több külföldi helyszínen is bemutatták. Augusztus végén a várdaróci néptáncfesztivál közönsége is megismerhette őket, a rendezvényre Jankovics Róbertnek, magyarságunk parlamenti képviselőjének a közreműködésével kaptak meghívást.
– Kiváló az együttműködés kisebbségi képviselőtársaimmal és a Kisebbségi Tanács tagjaival, így igyekszünk az egyesületeink közötti kapcsolatokat is elősegíteni – mondta Jankovics Róbert.
A Franjo Strapač szlovák kultúregyesület 18. alkalommal tartotta meg a Večer polesnjaka elnevezésű kulturális és gasztronómiai rendezvényét, amelyen első alkalommal vett részt a Várdaróc Magyar Kultúregyesület. Az egyesületet az Alfalusi Ifjúsági Néptánccsoport képviselte, amelytől ismét nagyszerű produkciót láthatott a közönség.
Az eseményen jelen volt Vladimir Bilek, a horvátországi cseh és szlovák kisebbség horvát száborbeli képviselője is.