15. Kárpát-medencei magyar találkozó Maglódon

0
154

Egy év kihagyás után idén ismét megrendezték a Pest megyei Maglódon Apáink nyomdokain – Kárpát-medencei Magyar Találkozó elnevezéssel azt az eseményt, amelynek célja az ősök előtti tisztelgésen túl a Kárpát-medencei magyarság összefogásának erősítése, a magyar kultúra, a magyar hagyományok ápolása. A rendezvénynek 11 éve visszatérő vendége a drávaszögi Várdaróc csapata is.

Mint minden korábbi alkalommal, a háromnapos rendezvény ezúttal is péntek este kezdődött a maglódi művelődési házban, mégpedig kultúrműsorral. Másnap Maglód Város Önkormányzata, a Maglódi Polgári Kör és a MagHáz szervezésében az esemény a disznótoros hagyományőrző gasztronómiai programokkal folytatódott. A Kárpát-medence különböző régióiból érkező résztvevők hagyományos ételeikből adtak ízelítőt. A várdaróci csapat feladata évek óta a kolbászkészítés, amit aztán megsütve az esti vacsora egyik fogásaként tálalnak föl. Ételből és egyéb programból volt bőven válogatnivalójuk most is a rendezvényre látogatóknak.

– Egy nagyszerű rendezvényt sikerült létrehozniuk a maglódiak-nak, amelynek a minősége  az elmúlt években egyre csak emelkedett. Mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk, nagyszerű barátokra tettünk szert – mondta Micheli Zsolt, a várdaróci csapat vezetője.

A szombati est egyik fellépője az Ismerős Arcok zenekar volt. A banda legismertebb számát, a Nélküled című dalt a résztvevő települések képviselői a színpadon közösen énekelték el.

A rendezvény vendége volt dr. Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős magyar miniszterelnöki megbízott is.

A találkozó zárónapja ökumenikus istentisztelettel kezdődött a maglódi evangélikus templomban. Mudi Róbert felvidéki református lelkipásztor hirdette az igét, majd egy közös ebéd következett.