136 éve következett be Eszék legnagyobb vonatbalesete

0
101

1882 szeptemberében következett be Eszék történetének legnagyobb vasúti balesete, melyben 26 magyar huszár és két munkás veszítette életét. A szerencsétlenség áldozatainak emléktáblájánál múlt pénteken megemlékezést tartottak.

Az eszéki vasúti baleset 1882. szeptember 23-án történt, amikor is a megáradt Dráva folyó felett átívelő faszerkezetű híd leszakadt, és a rajta éppen áthaladó vonat a folyóba zuhant. A balesetben huszonhat, a vonaton utazó magyar huszár és két, a hídon dolgozó munkás vesztette életét.

A balesetet megelőző napokban a Dráva folyó áradása miatt rengeteg uszadékfa halmozódott fel a híd pillérei körül. Ezt negyven munkás próbálta meg kiszedni, eltakarítani. Szeptember 22-én egy próbajárat baj nélkül átjutott a hídon. Ezután a hidat a helyszínen tartózkodó mérnökök használhatónak minősítették. A döntés azonban hibás volt, mert az áradás alámosta a fahíd tartószerkezetét, így az a következő személyvonat alatt összeomlott, és a híd leszakadt, a kocsik pedig a megáradt folyóba zuhantak. 1883-ban a leszakadt fahíd közelében, a régi híd pótlásaként tartósabb, erősebb, megbízhatóbb vashidat építettek, és arra terelték át a régi fahíd forgalmát.

A baleset áldozatainak emlékére a múlt héten megemlékezést szerveztek a vasúti híd közelében elhelyezett emlékoszlopnál, amelyen részt vett Magyarország eszéki főkonzulja, De Blasio Antonio, Szendrői László zágrábi magyar katonai attasé, valamint Goran Ivanović Lac, Eszék-Baranya megye zsupánhelyettese.

– A megemlékezést a horvát fél kezdeményezte, mi pedig azt örömmel támogattuk. Örülünk, hogy ilyen méltó módon tudtunk megemlékezni az 1882-es baleset áldozatairól – mondta De Blasio Antonio főkonzul.