130 százalékos a börtönök telítettsége

136

 

A horvát börtönök zsúfoltsága nem csupán rendfenntartási, hanem pénzügyi gondot is okoz – mondta Orsat Miljenić igazságügyi miniszter a múlt heti kormányülésen, a büntetés-végrehajtási intézetek helyzetéről szóló jelentést kommentálva.
A  miniszter elmondta, hogy a 3771 férőhelyesre tervezett horvát tömlöcökben jelenleg 4950 elítélt raboskodik, ami 130 százalékos telítettséget jelent. A nemzetközi egyezmények 4 négyzetméteres, illetve 10 légköbméteres teret írnak elő személyenként, amit Horvátország nem tud teljesíteni, a strasbourgi emberi jogok nemzetközi bírósága 4000-5000 euróval bünteti az államokat az ilyen szabálysértésekért. Hozzátette azt is, hogy összesen több mint 90 millió kuna kártérítést követelnek azok a börtönlakók, akik nem megfelelő fogva tartási körülményekre, főként szűkösségre hivatkozva vádat emeltek az állam ellen.
Miljenić úgy értékelte, hogy az új büntető törvénykönyv hatályba lépésével 10 százalékkal csökken majd a börtönök zsúfoltsága, mivel a rövid idejű büntetéseket szabadlábon végzett közmunka helyettesíti.  
A túlzsúfoltság mellett káderhiány is van, jelenleg 806 börtönőrrel kevesebb van, mint amennyire szükség volna, így a tavalyi évben 350 ezer túlorájuk volt, ebben az évben ezt 200 ezerre csökkentették, de ennél lejjebb nem tudnak menni.

 

{fcomments}