1200 fiatal ünnepelte közösen a nemzeti összetartozás napját

196
07-Opusztaszer-057

Ópusztaszer – A Nemzeti Történeti Emlékparkban június 4-én majd ezerkétszáz magyarországi és a határon túlról érkezett gyermekekből álló alkalmi ifjúsági kórus előadásában felcsendülő himnusszal kezdődött a Nemzeti Összetartozás napja. A rendezvényen horvátországi magyar gyerekek is részt vettek.

A magyar Országgyűlés tavalyi határozata értelmében június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A kilencvenegy évvel ezelőtti napon életbe lépett békediktátum következtében az elcsatolt területekkel együtt több milliónyian az anyaország megcsonkított határain kívül rekedtek.

A szervezők szerint az együvé tartozás örömét, kultúránk határainkon átívelő egységét mi sem hangsúlyozza jobban, mint a közös éneklés, mely biztosítja hagyományaink, nyelvünk megtartó erejét.  A nagyszámú kórus, a magyar himnuszt éneklők kara, az élmény és annak közvetítése megélhetővé teszi az összetartozás élményét. Ebből kiindulva vették fel a kapcsolatot a magyarországi és határon túli iskolákkal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságával együttműködve, és egy nagy, közös éneklésre invitáltak mindenkit Pusztaszerre.

– A Hungarofest Nonprofit Kft.-től érkezett a felkérés a HMDK-hoz. Mi aztán mindegyik magyar iskolával felvettük a kapcsolatot, így az ópusztaszeri nemzeti összetartozás napján a kórógyi, a laskói, a vörösmarti és az eszéki magyar iskolaközpont diákjai és kísérőtanárai vettek részt – mondta Prosszer Szanella a szervezők nevében.

 

Ünnepség az Árpád-emlékműnél

Június 4-én honfoglaló ősünk emlékműve előtt pontosan délben kezdődött a rendezvény, amikor is 1200 magyarországi és határon túli fiatal közösen elénekelte a Himnuszt és a Szózatot, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő mondott hálaadó imát. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy ne csak arra emlékezzünk, amit elveszítettünk, hanem azt is ünnepeljük, amit újra megleltünk. Hozzátette, hogy ígéretükhöz híven a 2010-ben alakult új Országgyűlés első döntéseivel biztosította a magyar állampolgárságot minden magyarnak, aki nem Magyarországon él. Megjegyezte, hogy nincs határon belüli és határon kívüli magyar ügy, egyetlen magyar ügy létezik, ennek jegyében kell szellemi, lelki és anyagi erőforrásainkat összpontosítani, a magyar államot újjáépíteni.

Az ópusztaszeri megemlékezést a Ghymes együttes koncertje zárta.