10. Obljetnica osnutka Udruge za njegovanje običaja Mađara Kórógy iz Korođa

0
43

Udruga za njegovanje običaja Mađara Kórógy je ovog vikenda svečanom sjednicom, plesnim i pjevačkim nastupima te ogromnom tortom proslavila 10. godišnjicu.

Udruga za njegovanje običaja Mađara Kórógy osnovana je 2009. godine s ciljem očuvanja mađarske glazbene tradicije naselja. Prvi su organizirali Susret glazbenika u Korođu, a zapravo je uspjeh događaja doveo do ideje da se formira udruga za njegovanje običaja, koja unatoč ozbiljnim financijskim problemima, djeluje već 10 godina. Zoltan Čerepeš, predsjednik udruge, izvijestio je nazočne o njihovih deset godina djelovanja.

– Vjerujem da smo u svakom pogledu uspjeli nadmašiti početne planove. Imamo veliku dječju plesnu skupinu dviju dobnih skupina i organizatori smo mnogih uspješnih događanja koja su upućena cijelom stanovništvu naselja. Naši dugogodišnji planovi uključivali su i glazbenu edukaciju, koja je ove godine uz podršku Zaklade Sándor Csoóri realizirana pod vodstvom braće Černiček. Iskoristili smo mogućnosti natječaja za poboljšanje inventara. Ono što je najvažnije, ove ćemo godine raditi u izvanrednim uvjetima u obnovljenom domu kulture, zahvaljujući učinkovitoj podršci i doprinosu DZMH i našeg zastupnika Roberta Jankovicsa, na što ćemo mu uvijek biti zahvalni – rekao je Zoltan Čerepeš, koji je govorio o programima udruge, domaćim odnosima, odnosima sa Mađarskom i daljnjim planovima udruge.

Prisutne je pozdravio i Robert Jankovics, predsjednik DZMH, koji je rekao da je u vrijeme osnivanja udruge, također bio u Korođu te sa sigurnošću može reći da su ostvareni glavni ciljevi i stvorena kohezivna mađarska zajednica u ovom selu.

– Ponosni smo na Korođane, na njihov rad i želimo im još puno obljetnica – rekao je Robert Jankovics. Željko Matanović, načelnik Općine Tordinci, također je čestitao desetogodišnjoj udruzi.
Pokroviteljima udruge – Robertu Jankovicsu, Općini Tordinci i Rozalii Jakumetović, predsjednici Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije – uručili su zahvalnice kao znak dosadašnje podrške i pomoći koju su dobili od njih.

Zahvalnicu je dobila i gospođa Izabela Katić, koja je svojim dugogodišnjim radom i trudom sa plesnom skupinom, nije samo podučavala nego je i zarazila djecu sa ljubavlju prema narodnom mađarskom plesu. Prilikom preuzimanja zahvalnice, Izabella je rekla da je sretna što sada može korođanskim narječjem govoriti i da je djeci prenijela sve što je ona naučila od svog djeda, učitelja Lajoša Lebarai, te samim time  sačuvala i prenijela tradiciju i kulturu. Djeca su na svečanosti nastupajući pokazali dosad naučeno.

S obzirom da se ipak radilo o rođendanu, na kraju proslave stigla je ogromna torta koja je bila poseban poklon DZMH jubilarnoj udruzi.