Átadták a felújított református parókiát Rétfaluban

0
452

Decemberben adták át az eszék-rétfalusi református egyházközség felújított parókiáját. A megnyitón Andel Ilona Hedvig lelkipásztor megköszönte az adományokat, és a támogatók további segítségét kérte a református templom renoválásának a befejezéséhez.

Az eszék-rétfalusi református gyülekezetnek napjainkban körülbelül száz tagja van. Református templomát több mint negyed évezrede kezdték el építeni, de a hozzá tartozó parókia épülete is már több mint kétszáz éves. A templomot műemlékké nyilvánították, most már csak arra vár, hogy visszakapja régi fényét.

A teljes egészében rendbe hozott lelkészlakot decemberben adták át, az ünnepélyes aktuson a hívőkön kívül jelen volt Ivica Vrkić, Eszék polgármestere, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Drago Kretić, a műemlékvédelmi hivatal főtanácsosa és Szenn Péter református lelkész is.

Az eseményen Andel Ilona Hedvig, a rétfalusi egyházközség lelkésze mondott köszönetet a több helyről érkezett támogatásokért.

– A támogatások nélkül szegényebbek maradtunk volna. Azok, akiknek a szívét-lelkét az Isten beindította, hogy segítségünkre legyenek, tulajdonképpen neki adtak kölcsön, és azt ő visszafizeti – mondta beszédében a lelkipásztor.

Hozzátette, a parókia elkészült, a templom viszont egyelőre félkész állapotban van, befejezéséhez további támogatásra van szüksége az egyházközségnek.

– Nemcsak a rétfalusi gyülekezet számára fontos, hanem az egész városkép szempontjából is, hiszen egy szép és értékes épületről van szó, amelyet műemlékké nyilvánítottak – hangsúlyozta a rétfalusi lelkész asszony.

A templom belső felújítására Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk hathatós közbenjárásának köszönhetően 120 ezer kúnás minisztériumi támogatást kapott az egyházközség.

Szenn Péter és Ivica Vrkić polgármester is szóltak az egybegyűltekhez, majd a Népkör székházában fogadták a házigazdák a vendégeket.