Zoltán Balog: Došao sam ovdje, kako bih na neki način proširio pomirenje koje nam je svima neophodno

37

Zoltán Balog, biskup reformirane Podunavske biskupije u Mađarskoj, župni predsjednik Mađarske reformirane crkve, u subotu je sudjelovao i propovijedao na svečanom bogoslužju povodom 150. obljetnice osnivanja reformirane crkve u Korođu, prije čega smo s njim napravili intervju za naš list.

Župnik Zoltán Balog, fideszov zastupnik u parlamentu, 2007. godine je na poziv DZMH, sudjelovao na središnjoj svečanosti povodom blagdana 15. ožujka u Zmajevcu, ali je i kao ministar ljudskih resursa Mađarske, zajedno s Ninom Obuljen Koržinek, ministricom kulture Hrvatske, otvorio izložbu u Zagrebu 2018. godine.

Kao župnik je propovijedao u Hrvatskoj 2019. godine, kada je u Korođu i Kopačevu održano svečano bogoslužje zahvale svima onima koji su za vrijeme Domovinskog rata prihvatili izbjeglice.

Zoltán Balog, danas ste biskup reformirane Podunavske biskupije u Mađarskoj, župni predsjednik Mađarske reformirane crkve, ponovno vas možemo pozdraviti kod nas. Koje je vaše mišljenje o reformiranoj crkvi u Hrvatskoj?

-Ovo je naša crkva, mi pripadamo zajedno, puno sam boravio ovdje, i tužno primjećujem kada nismo jedno, nego smo razdvojeni i došao sam da to pomirenje, koje nam je svima tako potrebno, na neki način proširim. Ljudi koji ovdje žive, moraju to stvoriti unutar mađarske reformirane zajednice, tako da kasnije smanjenje broja Mađara ne bude odgovor na činjenicu da ne možemo dobro surađivati, zajedno slaviti Boga, živjeti u zajednici, vjerujem da će to biti moguće.

„Ako se držimo zajedno, jedni s drugima, ako vjerujemo u Boga i jedni u druge, tada ima obnove, ima novoga početka“

-Što za vas znači da jedna mala zajednica, kao što je ova u Korođu, može proslaviti 150. godišnjicu izgradnje svoje crkve?

 -Što negdje znači uskrsnuće, iskusili su i Hrvati i Mađari u Hrvatskoj, budući da je ova crkva gotovo potpuno uništena u ratu. Bio sam ovdje i kada je obnovljena 2002. godine, kada smo se zahvalili, onda sam bio ovdje još jednom nakon toga, i već sam stajao na ovom postolju. Negdje je ova crkva simbol činjenice da ako se držimo zajedno, ako vjerujemo u Boga i jedni drugima, onda postoji obnova, tada ima novog početka, ma koliko bili mali, ipak možemo živjeti na slavu Božju i na korist ljudima.

-Na osnovu čega ste danas odabrali riječ božju za ovu svečanu prigodu?

-Uvijek biram dnevna čitanja, jer postoji red čitanja u crkvi već 2000 godina, red naše crkve je da svoj kruh podijeliš s drugima, pa će ti se onda višestruko vratiti. I, ja želim ovo podijeliti, što sam donio, ljubav, pažnju, želju za mirom koju sam donio sa sobom i volio bih da se to višestruko vrati kako bismo bili zajedno u pravom svetom zajedništvu.

Izdržite i držite se zajedno – poručio je Zoltán Balog

-Što biste poručili Mađarima u Hrvatskoj, Mađarima reformirane vjeroispovijesti?

-Ustrajte, držite se zajedno i ako dopustite da volja Gospodnja prevlada, jer je volja Gospodina Boga da uvijek budemo u zajedništvu jedni s drugima, onda će se to sigurno i ostvariti. Mnogi misle da bi za to bilo potrebno pravo malo čudo. Ali, mi smo kršćani kako bismo vjerovali da postoje čuda, i da Bog stvara čuda, samo moramo biti otvoreni da ih prihvatimo.

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.