Vasárnap újra óraátállítás

Úgy tűnik, hiába vetették fel az Európai Unióban az óraátállítás eltörlését, egyelőre 2024-ig marad minden a régiben, a döntést elhalasztották. Így idén március 27-én, vasárnap kell órát állítanunk hajnali 2-kor 3 órára, vagyis akkor kezdődik majd a nyári időszámítás.

Az európai országok a múlt században kezdték alkalmazni a nyári időszámítást energiatakarékossági megfontolásokból, elsősorban háborús időkben, illetve az 1970-es évek olajválsága idején. 1980-tól kezdve az Európai Unió fokozatosan fogadta el azokat a jogszabályokat, amelyek véget vetettek a nemzeti óraátállítási gyakorlatok eltérő ütemezésének. 2018-ra azonban az óraátállítás sokat vesztett relevanciájából, miután több tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy mára elenyésző mértékű energia-megtakarítást jelent, miközben a polgárok részéről egyre több panasz érkezik negatív egészségügyi hatásaira.

Az Európai Bizottság a 2018-as közvélemény-kutatásra válaszul 2019-ben hozott határozatot az óraátállítás eltörléséről, majd még abban az évben az Európai Parlament úgy döntött, hogy azok a tagországok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítják át utoljára az órát, a téli időszámítást választók pedig 2021 októberében.

Ez azonban akkor nem volt végleges döntés, a kérdést még a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kellett volna hagynia – a tárgyalások azonban elakadtak. A javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont továbbra sincs, azt mind ez ideig a soros elnökségek egyike sem tárgyalta, a Brexit, a koronavírus-járvány, valamint a költségvetési tárgyalások háttérbe szorították a témát. Így egyelőre marad az óraátállítás és annak minden következménye.

Mi történik a tavaszi óraátállításkor?

Idén március 27-én állítjuk előre az időmérőket egy órával. Ez azt jelenti, hogyha az átállítás után is hét órakor kelünk, valójában egy órával korábban (hat órakor) bújunk ki az ágyból, mint az előtte való hónapokban-napokban. A melatonintermelés ilyenkor még nem áll át, a glükokortikoid-szint még alacsony. A vércukorszint még az alvási időnek megfelelő. Vagyis hiányzik a kimaradt egyórányi alvás. Fáradtak, dekoncentráltak, levertek lehetünk. Ezzel szemben este nagyon is fittnek és ébernek érezzük magunkat, mert belső óránk jól „tudja”, hogy valójában tíz óra van, amikor a cáger már 11-et mutat. A szervezetnek általában 4-14 napra van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon a változáshoz, de gyerekeknél, időseknél és betegeknél akár hosszabb és nehézkesebb is lehet az alkalmazkodás.