Újból fejlődésnek indulhatnak a magyar-horvát kétoldalú kapcsolatok

0
765

A horvát szábor külügyi bizottságának küldöttsége kétnapos hivatalos budapesti látogatáson vett részt a múlt héten. A Miro Kovač vezette horvát delegációt, amelynek Jankovics Róbert, a szábor magyar képviselője is tagja volt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke is fogadta.

A horvát parlament külügyi bizottságának küldöttsége és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt pénteki találkozójával kapcsolatos közleményben azt írták, hogy a felek egyetértettek abban, hogy a magyar-horvát szakaszon újabb gyorsforgalmi útkapcsolatra van szükség. Ezért Horvátország is arra törekszik, hogy 2020-ra lehetővé tegye az M6-os útkapcsolat létrejöttét.

A budapesti minisztérium közleményében felidézte: a magyar kormány a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségével közösen elkészítette azt a gazdaságfejlesztési stratégiát, amelynek keretében az Eszék-Baranya és a Vukovár-Szerém megyei vállalkozások támogatása valósulhat meg. Emellett a találkozón a magyar fél üdvözölte a magyar és a horvát kormány között létrejött megállapodást a magyar-horvát gázinterkonnektor kétirányúsításáról. Továbbá egyetértettek abban, hogy a horvátországi LNG terminál mielőbbi megépítése egész Közép-Európa energiabiztonságát szolgálja.

A horvát delegáció tagjai Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével a két parlament kapcsolatának további erősítéséről folytattak eszmecserét. Szó esett Gordan Jandrokovićnak, a szábor elnökének hamarosan esedékes magyarországi látogatásáról is, amely a parlamenti csoportok baráti együttműködését szolgálja. Ezen kívül a magyarországi kisebbségek parlamenti képviselete, valamint a visegrádi négyek parlamentjei és a horvát szábor lehetséges együttműködése is a témája volt a találkozónak.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke is fogadta a horvát szábor külügyi bizottságának a küldöttségét, a találkozót követően kijelentette, nagy öröm, hogy újból fejlődésnek indulhatnak a magyar-horvát kétoldalú kapcsolatok. Elmondta, hogy sok projekt körvonalazódik, ezek közül kiemelte az energetikaiakat és az infrastrukturálisakat.

„A két országban élő kisebbségek is összekötnek bennünket” – fogalmazott. E téren két projektet emelt ki: előrehaladott állapotban van a Pécsi Horvát Színház építése, és hasonlóan fontosnak tartják az eszéki magyar oktatási központ diákotthonának megvalósítását. Megjegyezte, hogy a tárgyalások során sok külpolitikai kérdést is áttekintettek. Németh Zsolt gratulált partnerének ahhoz, hogy sikerült megmenteni Horvátországban a kormányt, a koalíciót, és stabilizálták a belpolitikai helyzetet.

Miro Kovač azt mondta: a mottójuk, hogy a horvátok és a magyarok barátok.

Köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért, és hangsúlyozta, hamarosan várják Németh Zsoltot Horvátországba. Úgy vélekedett, mindkét félnek hasznos lenne, ha évente kétszer találkoznának egymással: egyszer Magyarországon, egyszer pedig Horvátországban.

Nyomatékosította, hogy nagyon fontosnak tartják a külügyi bizottságok együttműködését a két ország külpolitikájának megfogalmazásakor. A kooperáció nemcsak Magyarország és Horvátország, hanem az Európai Unió külpolitikáját is erősíti – jelentette ki.

Horvátországban síkra szállnak azért, hogy az ottani magyarok jól érezzék magukat, de a magyarországi horvátok is úgy tapasztalják, hogy mindent elkövetnek az érdekükben – hangoztatta Miro Kovač. Megjegyezte: mindig vannak ugyanakkor megoldásra váró kérdések, Budapest és Zágráb viszonyában jelenleg például az INA és a Mol kapcsolatát kell rendezni. Abbéli meggyőződését fejezte ki, hogy ebben a kérdésben is egyezségre jutnak majd, méghozzá baráti légkörben. Szavai szerint az elmúlt másfél évben érezhetően pozitív és jó atmoszféra alakult ki Magyarország és Horvátország között, és ez biztató jövőt vetít előre.

A horvát delegáció tagja volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki a budapesti hivatalos látogatással kapcsolatban a következőt nyilatkozta:

„Meghatározó fontosságú, hogy magyar közösségünk nevében mindig jelen legyünk a két ország közötti legmagasabb szintű tárgyalásokon, amelyek – habár csak részben – rólunk is szólnak. Ezt a hagyományt sikerült »megerősíteni« a múlt heti budapesti tárgyaláson is. Így volt ez Áder János köztársasági elnök zágrábi látogatásakor is, amikor alkalmam volt közösségünk aktuális helyzetével kapcsolatban felszólalni a Kolinda Grabar Kitarović köztársasági elnök által szervezett tárgyaláson, valamint a Plenković-Áder-tárgyaláson is. Ezúttal is komoly témák voltak napirenden, bízom a gyors és látható eredményekben.”