Tömeges farsangzáró rendezvény a kakas jegyében

0
243

VÁRDARÓC – Kilencedik alkalommal tartottak hagyományos farsangzáró falunapi rendezvényt, kakas-ütést Várdarócon, a falu központi terén. Művészi alkotótáborra, a hagyományőrző együttesek műsorára és kakaspörköltfőző versenyre is sor került.

Húshagyó kedden színes kakas-kavalkádnak lehettünk szemtanúi Várdarócon. Persze farsangzáró rendezvényről lévén szó, nem a tyúkfélék élő hímjére kell gondolni, hanem egy csapat vidám alakoskodó gyerkőcre, akik minden évben magukra öltik a házi szárnyast formázó jelmezt. A kakas egyébként a falu szimbólumává vált, és nem véletlenül díszíti a település központját hatalmas, fűzfából készült változata – Dekanics Etelka munkája -, amely az eddigi szalmából formázottat váltotta fel. Emellett kétnyelvű információs táblákat is elhelyeztek a falu különböző pontjain, amelyek az idelátogatónak például a várdaróciaknak a nádhoz fűződő kapcsolatáról is információval szolgálnak.

A rendezvénynek nemcsak  a programkínálata, hanem látogatottsága is évről évre növekszik. Az egész napon át tartó falunapi programsorozat fiatalt és időset egyaránt a baranyai település központjába csábított.

Alkotótábor és felvonulás

A napsütéses, de csípős idő ellenére teljesen megtelt múlt kedd délutánra Várdaróc főtere. Persze nem ekkor kezdődött a program, hiszen délelőtt 10 órakor amatőr festőművészek alkotótáborára került sor, amelyen Keresztes Árpád, Petrik László, Barat Drago és Bosnyák András ragadott ecsetet, műveik a település helyi választmányának termét díszítik majd. Az elkészült képeket természetesen az érdeklődők is megtekinthették a 13 órakor nyílt, Várdaróci motívumok elnevezésű kiállítás keretein belül.

Az igazán mozgalmas rész azonban 15 órakor kezdődött, amikor is a kakasjelmezbe bújt helyi fiatalok, iskolások és óvodások lovas kocsikkal kísért, zenés felvonulás formájában végigjárták a falut. Egy rövid időre megálltak a Botykai családnál, akik megvendégelték az egész csapatot. Miután továbbhaladt a menet, a „kakasok” körbeugrálták az utcán nézelődő hölgyeket, akiktől fonott kosarakba gyűjtötték a friss tojásokat. Visszatérve a faluközpontba, farsangi fánkkal kedveskedtek a helyi asszonyok az odalátogatóknak. Idén is ezernél több farsangi finomságot sütöttek.

A rendezvényen Várdaróc testvértelepüléseinek – Birján és Bogaras – a küldöttsége is részt vett, valamint pécsi és maglódi vendégeket is üdvözölhettek a szervezők.

Kakas-ütés és kultúrműsor

Délután ötkor a névadó eseményre, a kakas-ütésre került sor. Fiatal lányok és asszonyok bekötött szemmel próbálták meg eltalálni egy hosszú bottal a földből kikandikáló gumikakas fejét. A legügyesebbnek egy birjáni fiatal hölgy bizonyult, aki egy kakast formázó tortával és egy élő kakassal lett gazdagabb.

Este 6-kor kezdődött a műsor a kultúrotthonban, ahol bemutatkoztak a közönségnek a helyi hagyományőrző csoportok: a Kalapos zenekar, a Petőfi Sándor MKE menyecske tánccsoportja, a Várdaróc MKE ifjúsági tánccsoportja, valamint a magyarországi Birján település népi táncegyüttese.

A délutáni órákban a kultúrotthon előtt kakaspörköltfőző versenyre is sor került, a legjobb szakácsnak Horvát Flórián bizonyult. A második helyet Bogdán Davor főztje, a harmadikat pedig Cövek Imréé érdemelte ki.

A kórógyi Aranycsárdás magyaros dallamokkal szórakoztatta a műsort követően fehér asztalhoz ülő vendégeket. Ezt követően hajnalig tartó mulatozás, tánc vette kezdetét.

A sorrendben 9. kakas-ütés szervezői ezúttal is jó munkát végeztek.