Téli vagy nyári időszámítás?

0
242

Ősszel és tavasszal rendre felmerül a kérdés, hogy a téli vagy a nyári időszámítás-e a jobb? Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Nemrégiben egy szavazást indítottunk Facebook-oldalunkon, olvasóink véleményére voltunk kíváncsiak a témát illetően.

Az óraátállítás ötletét először Benjamin Franklin amerikai tudós vetette fel a 18. század végén. Terve szerint áprilisban minden vasárnap 20 perccel előre állították volna az órákat, októberben pedig ugyanígy vissza, ám felvetése akkor nem talált táptalajra.

A nyári időszámítást takarékossági célokból először az első világháború alatt vezették be, mégpedig az Osztrák-Magyar Monarchiában és Németországban. Példájukat hamar követte Nagy-Britannia és az USA is. A háború után az időszámítás visszatért a régi kerékvágásba, egészen a második világháborúig, amikor ismét bevezették. A nyári időszámítást végérvényesen az 1980-as években vezették be a fejlett országok – egymástól függetlenül – azzal a céllal, hogy takarékoskodjanak az elektromos árammal.

Idén az Európai Bizottság bejelentette, hogy az unió területén egységesen eltörlik majd az óraátállítást, és a tagállamok választhatnak, hogy a télit vagy a nyárit tartják-e meg. Egyes hírek szerint már 2019-ben megtörténhet az eltörlés, ez azonban korántsem biztos, egyes tagállamoknak ugyanis időre van szükségük az átállás megszervezéséhez.

A nyári időszámítás támogatói jellemzően a hosszú téli éjszakákat szeretnék elkerülni, annak ellenére, hogy ebben az esetben télen reggel 8 óra után kelne csak fel a nap. Azok, akik a télit részesítik előnyben, jellemzően azzal érvelnek, hogy ez volt az eredeti, ezért ezt kell megtartani. Ennek viszont az a hátulütője, hogy nyáron már hajnali négykor pirkadna, és este 8-kor már sötétedne. Horvátország – nem hivatalos információk szerint – a nyári időszámítást „tartósítaná”, elsősorban a turizmus miatt. Ezzel szemben Magyarország és a V4-ek, úgy tűnik, a téli időszámítást választanák.

Olvasóink a nyári időszámítást részesítik előnyben

A Facebookon indított szavazásunk során kiderült, hogy olvasóink jelentős része jobbnak tartja a nyári időszámítást, a télit csak alig több mint 20%-a választotta. Abban általában egyetértenek, hogy maga az óraátállítás okozza a gondokat, függetlenül attól, hogy melyik időszámításról van szó.

Az erdődi Buják Nándor a nyári időszámítást részesíti előnyben.

– Azért tartom jobbnak a nyári időszámítást, mert olyankor hosszabbak a napok, és mivel a szabadban dolgozom, így több kötelezettségemnek tudok eleget tenni a nap folyamán. A téli időszámítás szerint már 17 órakor bealkonyodik, így gyakorlatilag sötétben érek haza a munkából. Ha a nyári időszámítást alkalmaznánk, akkor ugyan pirkadat előtt kezdenék dolgozni, de legalább nem sötétben érnék haza – mondta Buják Nándor, aki hozzátette, hogy azért a téli időszámításnak is van jó oldala, hiszen olyankor több időnk marad a pihenésre.

A csúzai Kedves Kornél inkább a téli időszámításnál maradna.

– Úgy vélem, hogy egyszerűen a téli időszámítás az „igazi”, akkor van a nap délben az „ég tetején”, szerintem ez a természetes. Mi egyébként alig alkalmazkodunk az órához, hiszen látástól vakulásig dolgozunk, akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk. Az óra csak arra kell, hogy másokkal összehangoljuk az életünket – mondta Kedves Kornél, aki azt is hozzátette, hogy szerinte a legnagyobb bonyodalmat az állandó jellegű óraátállítás okozza, ezért mindenképp örül a tervezett eltörlésnek, függetlenül attól, hogy melyik időszámítás marad végül.