Szőlészet: borúra derű

73

A 2023-as év a szőlészeteknek sem kedvezett; a tavaszi virágzásnak az esőzés ártott, amit a nyári peronoszpóra-járvány követett. Akik mindezek mellett meg tudták védeni a termésüket, jó időjárási körülmények közepette szüretelhettek, és elégedettek lehetnek a termés minőségével.

Az idei időjárás nem kímélte a mezőgazdaság egyik ágát sem – tavasszal a nagy mennyiségű csapadék valamennyi mezőgazdasági ágazatot sújtotta, majd pedig a jégeső verte szét a zöldségtermesztők fóliasátrait, az állattenyésztésről meg ne is beszéljünk, sok családi gazdaságot fenyeget a sertéspestis, valamint a járvány elleni védekezés érdekében hozott szabályok.

A szőlőtermelők sem dicsekedhetnek, ugyanis évtizedek óta nem volt olyan szintű peronoszpóra-járvány, mint idén, jelentős termésveszteségeket okozva.

A peronoszpóra-járvány miatt idén sokan nem szüreteltek

– Kihívásokkal teli volt az idei esztendő. A virágzási időszakban két héten keresztül esett, ami ártott a szőlő virágzásának, jelentős veszteséget okozva főként a korai fajtákban, itt a hiány 30-40 százalékos. Később pedig hatalmas veszélyt jelentett a peronoszpóra-fertőzés, nemcsak országos szinten, hanem a szélesebb régióban is. Aki nem védekezett ellene megfelelően, annak bizony elvitte a termését a betegség, nagyon sokan nem szüreteltek idén – nyilatkozta lapunknak Kováts Attila csúzai bortermelő.

Gazdaságukban a peronoszpóra nem okozott gondot, megfelelően védekeztek ellene, ám sokkal többet költöttek idén növényvédelemre, gyakrabban permeteztek és drágább szerekre volt szükség.

A megnövekedett költségek miatt jelentősen felment a szőlő ára, ami azoknak jelent gondot, akik a termést úgy vásárolják.

Kedvező volt az időjárás szüretkor

– Az idei csapásokért „kárpótlásként” legalább szép időnek örülhettünk szüretkor, ami meglehetősen gyorsan lezajlott, október elején leszedtük a legkésőbbi fajtákat is.  Egészséges fürtök, kiváló mustfokok jellemezték a termést, amelynek jót tett az őszi időjárás – mondta Attila.

Náluk a borok már leerjedtek, az első fejtések vannak soron, valamint a kékszőlő préselése zajlik. Kovátsék szép reményeket fűznek az idei évjárathoz.

Dugonics András 18-19. századi piarista szerzetes és író szerint a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a napon a „hegy levét” mindenképpen meg kellett kóstolni. Kérdésemre, tartják-e a Márton-napi hagyományt, Attila elmondta, borászként természetesen naponta megkóstolják az újborokat, összejövetelt viszont nem szerveznek. Noha bizonyos mértékben már lehet látni, hogy milyenek az újborok, a Márton-napi „bíráskodás” azonban korai. Január 22-ére, Vince napjára viszont kellőképpen letisztul a nedű, teljesebb összképet adva.