Szent Margit emléke ma is él Splitben

686
06-szmargit-split

A spliti Sveti Dujam-katedrálisban szentmisével emlékeztek meg idén is Árpád-házi Szent Margitról január 18-án, halálának napján. A HMDK Split-Dalmát megyei egyesülete által készített emléktábla 15 éve az egyesület egyik helyiségében várja, hogy méltó helyére kerülhessen.

A HMDK Split-dalmát megyei egyesületének és a spliti magyar tiszteletbeli konzulnak köszönhetően 2000 óta emlékeznek meg ezen a napon IV. Béla királyunk lányáról, aki a Splithez közeli Klissza sziklavárában született 1242. január 27-én, és a később róla elnevezett Margit-szigeten, a domonkosok zárdájában halt meg 1270. január 18-án.
Fontányi Árpád Split-Dalmát megyei magyar kisebbségi képviselő elmondta, hogy az idei megemlékezés jelentősen különbözött az előző években megtartottaktól azzal, hogy most a misén magyar szó is elhangzott: Režić Annamária magyar nyelven is elmondta Szent Margit életét, és legendájából is idézett. A kisebbségi képviselő arra is emlékeztetett, hogy a HMDK-egyesület a szentmisén túl azt is indítványozta, hogy emléktáblát is állítsanak Árpád-házi Szent Margitnak Klissza várában. A márványtáblára össze is gyűjtötték a pénz, elkészült egy 60×80 centiméteres szerény tábla, amelynek magyar és horvát nyelvű felirata azt hirdeti, hogy „Itt, ezen a helyen született Árpád-házi Szent Margit”. Azonban ez a mai napig is az egyesület egyik termében várja, hogy végre méltó helyére kerüljön.
Mindez történik csak azért, mert egy ottani hagyományőrző egyesület hallani sem akar a magyarok táblájáról, és azt állítja, hogy Szent Margit nem ott született. Közben évről évre egyre több turista keresi föl Klissza várát magyar vonatkozása miatt.
A spliti magyarok így azóta is értetlenül állnak a történtek előtt, de nem mondtak le táblaállítási törekvésükről, és igyekeznek az ügyet minden fórumon felvetni.
Közben újabb és újabb kétnyelvű emléktáblákat avatnak a horvát tengermelléken: 2013. augusztus 27-én a rijekai tengerparti sétányon dr. Charmant Oszkár fiumei királyi közjegyző tiszteletére állítottak emléktáblát, majd 2014 májusában Jókai Mór is kapott egyet a kikötővárosban.

 

{fcomments}