Središnja svečanost proslave 15. ožujka DZMH

24

Poštovanje hrabrima! Svake godine se Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH), u okviru svoje središnje svečanosti, prisjeti jednog od najvažnijih povijesnih događaja Mađara, a to je revolucija i borba za slobodu, koja je uslijedila u ožujku 1848. godine.

15. ožujak. Dan na koji smo na naše kapute zakačili mađarsku trobojnicu i zajedno se prisjetili jednog od najvažnijih trenutaka naše povijesti, kada je progovorila čežnja za slobodom naroda koji postaje nacija. O veličanstvenim osobama mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848-49. prisjetimo se svake godine, oni su ti koji su nama i danas uzor po svojoj čovječnosti i hrabrosti. Možemo biti ponosni što imamo brojne baranjske i slavonske junake ispred čijih grobova i spomen obilježja iz godine u godinu odajemo počast.

Položili smo vijence na spomen mjestima u Zmajevcu i Suzi

Na 175. obljetnicu revolucije i borbe za slobodu 1848-49. godine, komemoranti su se najprije okupili u Zmajevcu, gdje su se prisjetili Izsáka Ferenca Bénija i Jánosa Apostola, domoljuba i narodnog učitelja iz 1848. godine. O Izsáku Ferencu Béniju znamo da je borbu za slobodu držao toliko važnom da je posjetio Kossutha u emigraciji, ponio mu je dobro vino iz Zmajevca, te se u Zmajevac vratio s njegovom porukom.

Povorka je krenula od Doma kulture iz Suze prema seoskom reformatskom groblju, do groba Gedeona Ácsa. Velečasni, kojega su tada od milja zvali Gida, ne samo da je sakupljao novac za pomoć revoluciji, ne samo da je oštrim riječima bodrio svoje vjernike već je i sam služio kao primjer. Komemoraciju je otvorio zbor Szivárvány iz Novog Bezdana. György Varga, pastor reformatske crkve iz Suze, je pak citirao prikladnu molitvu Nikole Zrinskog, mađarskog pjesnika hrvatskog porijekla. Sudionici svečanosti odali su počast pognute glave i polaganjem vijenaca u čast svećenika Kossuthovog tabora.

Komemoranti su nakon toga krenuli ka bisti Lajosa Kossutha, koja je dijelom 12 metarskog obeliska posvećenog u Suzi 05. srpnja 1897. godine povodom tisućite obljetnice naseljavanja Mađara. Bista je napokon svoje dostojno mjesto pronašla u Domu kulture u Suzi, te se i ovdje svake godine polože vijenci. Netom prije polaganja vijenaca, svoje misli s okupljenima podijelio je Janoš Andoči, potpredsjednik DZMH.

Prigodni program u Domu kulture u Suzi

Na prigodnom programu svoj svečani govor je održao Róbert Jankovics, saborski zastupnik i predsjednik DZMH. Istaknuo je kako naša zajednica svaki dan razvija svoja sela, škole, obnavlja svoje crkve, osigurava dostojne uvjete i dostatne potpore za udruge koje se bave njegovanjem mađarske kulture, kao što i iz godine u godinu ima sve veću odgovornost u hrvatskom javnom životu, na lokalnoj i državnoj razini.

– Koliko god su politički odnosi bili osjetljivi, u DZMH se nismo bavili sami sobom, već našom zajednicom i neprestano smo bili usredotočeni na naše zadatke. To radimo i danas zastupanjem interesa naše zajednice, čime opravdavamo dato nam povjerenje. Svjetlost 48-e okupila je pod jednu zastavu sve one koji su imali iste ideje, neovisno o međusobnim razlikama u mišljenju. Pod zastavu nacije – čulo se u govoru saborskog zastupnika.

Dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, prvo je pročitao pismo premijera Viktora Orbána namijenjeno Mađarima izvan domovine, među ostalim rekao je kako „koheziju i vjeru u budućnost hrvatskih Mađara dokazuje aktivna uloga u zajednici i 30 godina rada DZMH, čemu pridonosi i učinkovito zastupanje interesa mađarske nacionalne manjine od strane saborskog zastupnika Mađara. Zahvaljujući tomu sa sigurnošću možemo tvrditi kako je u slučaju mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj osigurano daljnje njegovanje mađarskog jezika i kulture i očuvanje identiteta, u čemu i na dalje mogu računati na potporu Mađarske“.

U programu su sudjelovali zbor Szivárvány iz Novog Bezdana, Robert Nađ, članovi kazališne skupine Dörömb, Monika Molnar, Zsuzsanna Molnar, Edina Romer, plesači folklornih skupina  Csárdás iz Suze i Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Laslova.

Viktor Orbán je u pismu pozdravio Mađare izvan domovine

Premijer Viktor Orbán je večer pred nacionalni blagdan u pismu pozdravio mađarske zajednice u Karpatskom bazenu, odnosno izvan granica; njegovo pismo pročitano je diljem svijeta na brojnim obilježavanjima povodom 15. ožujka.

„15. ožujak 1848. godine zauzima posebno mjesto na stranici svjetske povijesti. I nakon 175 godina s divljenjem se prisjećamo ovog besprijekorno svijetlog dana, kada se mađarski narod bez krvoprolića, u miru i dogovoru izborio za svoju slobodu.“ – započeo je svoje pismo čelnik države.

Viktor Orbán je napisao: Mi, Mađari, smo tijekom svoje povijesti puno puta dokazali, kako hrabro ulazimo u svoje bitke protiv nadmoćne neprijateljske sile koja se obrušava na nas, u isto vrijeme – slično kao i drugi narodi – ipak bismo radije živjeli u slobodi, nego li umrli za nju.

Nastavio je: Kroz desetljeća smo se s pravom,  iskreno nadali kako na tlu Europe više ne može pustošiti rat. U sadašnjim strašnim vremenima imamo potrebu za kompasom mađarske slobode, koji nas je već proveo kroz puno kriza tijekom naše povijesti.

Žudimo za mirom i stojimo na obali mira. S poštovanjem se odnosimo prema  drugim narodima, ali isto to poštovanje očekujemo i prema Mađarima,  iz Bruxellesa, Washingtona i Kijeva. – naglasio je.  „Naša je moralna obveza učiniti sve kako bi oružja zašutjela, jer je to jedini put koji danas može jamčiti sigurnost i blagostanje mađarskih ljudi u Karpatskom bazenu. Neka bude mir, sloboda i sloga!“ – završio je svoje pozdravno pismo mađarski premijer.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.