Smotra dječjeg folklora u Laslovu

21

Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor Laslovo smotru dječjeg folklora po prvi puta organiziralo je prije jednog desetljeća, time iz godine u godinu pruža priliku za predstavljanje najmlađih folkloraša. Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se osam baranjskih i slavonskih skupina.

U Laslovu, Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor djeluje od 1946. godine, folklorna skupina formirala se početkom 70-tih godina i od tada neprestano djeluje. Danas samo aktivnih plesača ima više od 70, u četiri skupine. Dječje folklorne skupine čine dvije grupe, s velikim  entuzijazmom sudjeluju na probama i na nastupima, oni su nadolazeće generacije omladinske skupine. Prvobitni cilj smotre je bio stvaranje foruma za mlade folklorne plesače, u okviru kojega bi se mađarske udruge mogle međusobno upoznati s plesnim materijalom i folklorom drugih nacionalnosti koje žive u Hrvatskoj.-U srednjoj skupini imamo najviše djevojčica, samo je jedan dječak. Što se malih tiče, dobro je, ima i djevojčica i dječaka. Obje skupine probe održavaju tjedno. S djecom učimo plesove Dunantul, ali kada ima više malih, onda radije učimo dječje narodne igre, što ima prednost, jer sve to nije primjereno samo za nastupe na pozornici, već može postati dijelom svakodnevice, vidimo da se igraju tih igara, pa tako one imaju snagu stvaranja zajedništva – rekla je Éva Keteš Csiffáry, jedna od voditeljica male skupine.

U ovogodišnjem programu, nakon pozdravnog govora predsjednika Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor, Janoša Lapiša, osim domaćih skupina, publika je mogla pratiti mađarske narodne plesove skupina Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korođ“, dječje skupine Liliom DZMH ogranka Batina i dječje skupina Gerle Kulturno-umjetničkog društva Vardarac. U raznolikom kulturnom programu nije nedostajalo niti hrvatske koreografije, skupine iz Antunovca i Ernestinova pokazale su kako već i najmlađi njeguju i čuvaju običaje.

Čelništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske dječjim folklornim skupinama posvećuje posebnu pozornost, budući da su mladi ti kroz koje mađarska tradicija može dalje živjeti, zato nastoje osigurati svu potrebnu potporu.

Smotri je prisustvovala i Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

Smotra je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine i Općine Ernestinovo.

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.